Slik bygget Midtøstens Warren Buffett opp formuen

Den saudiarabiske milliardærprinsen Al-Waleed bin Talal, kjent som Midtøstens svar på investorlegenden Warren Buffett, ble sammen med en rekke andre høytstående personer i kongedømmet pågrepet i myndighetenes antikorrupsjonskampanje.

STYRTRIK: Den saudiarabiske milliardærprinsen Al-Waleed bin Talal.
Publisert: Publisert:

Saudi-Arabias massepågripelser av høytstående tjenestemenn og prinser i oljelandets store antikorrupsjonskampanje, vakte oppsikt forrige helg.

Denne uken ble det kjent at over 200 er pågrepet i aksjonene, og at så mye som 100 milliarder dollar skal være brukt til korrupsjon og unndragelse, ifølge saudiarabiske myndigheter.

Men noen navn overrasket mer enn andre, ikke minst den styrtrike prins Al-Waleed bin Talal.

Prinsen har siden 90-tallet dyrket et image som Saudi-Arabias mest innflytelsesrike forretningsmann, skriver Financial Times (for abonnenter).

Det 62 år gamle barnebarnet til grunnleggeren av Sauidi-Arabia Abdulaziz ibn Saud har gått fra å være en av kongefamiliens mer ukjente figurer til å bli en av verdens rikeste investorer.

På Bloombergs milliardærindeks står den nå anholdte prinsen oppført med en formue på 17,1 milliarder dollar. Det tilsvarer nærmere 140 milliarder kroner og holder til en 60. plass på denne listen over verdens rikeste.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned mine 24 i Apple Store eller Google Play.

Midtøstens svar på Warren Buffett

På veien opp og frem har Al-Waleed bin Talal blitt kjent som den arabiske verdens svar på den kjente amerikanske verdiinvestoren Warren Buffett på grunn av sine investeringer.

Les også

mine 24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!

Blant annet Time Magazine ga prinsen denne tittelen rundt tusenårsskiftet etter at han hadde tjent store penger på veddemål på Apple og nettleserselskapet Netscape Communications.

Men oppstarten var i en betydelig mindre målestokk for Al-Waleed, som sammenlignet med andre i kongefamilien skal ha slått seg opp mye på egen hånd, skriver Bloomberg Businessweek.

Al-Waleeds investeringsgruppe, som bærer navnet Kingdom Holding og er verdt åtte milliarder dollar, ble grunnlagt i 1979. Oppstartspengene kom i form av en gave på 30.000 dollar og et lån med pant i boligen.

Ikke ulikt andre prinsers forretninger var starten preget av handel med landområder, i tillegg til å fungere som en døråpner for utenlandske selskaper som ville sikre seg et fotfeste i det oljerike kongedømmet.

Men drøye ti år senere begynte Al-Waleed å kjøpe opp aksjer i forløperen til det som i dag er Citigroup, en av de største bankene på Wall Street.

Da banken i 1991 var i pengenød på grunn av eiendomslån som hadde slått feil gikk toppsjef John Reed til det skritt å be om en kapitalinnsprøytning. Prinsen bladde opp en halv milliard dollar i det som ble omtalt som en gullkantet investering.

De neste tiårene kjøpte Al-Waleed seg opp i en rekke kjente selskaper, inkludert Rupert Murdochs News Corp. og Netscape.

Les også

Analytiker: Saudi-Arabias «Game of Thrones» øker risikoen i oljemarkedet

Men listen av investeringer inneholder også noen mindre vellykkede, som satsingen på dotcom-selskaper på toppen av IT-boblen i 2000.

Da prinsen solgte det meste av sine Apple-aksjen i 2005 fortalte han Bloomberg at «fordelene til iPod og alle de bra grepene Steve Jobs har gjort ligger allerede inne i prisen» på aksjen.

Siden den gang har som kjent Apple-aksjen blitt noe sånt som 80 ganger mer verdt.

Konglomerat

Ifølge Bloomberg består Kingdom Holdings investeringer i dag av blant annet hoteller, eiendom og aksjer. Aksjeinvesteringene er gjort i selskaper som Citigroup, bilprodusenten GM og News Corp.

I tillegg kontrollerer Alwaleed 80 prosent av Rotana, et av de største medieselskapene i Midtøsten. Han har også eierandeler i bildelingstjenesten Lyft og i Twitter.

Etter de første meldingene om arrestasjoner i antikorrupsjonskampanjen falt imidlertid aksjen til Kingdom Holding, som er notert på den saudiarabiske børsen, med 21 prosent på fire dager.

Les også

Over 200 fengslet etter gigantisk korrupsjonsskandale i Saudi-Arabia

Les også

Uro har løftet oljeprisen: Storbank jekker opp anslagene

Les også

Prinser og eksministre arrestert i Saudi-Arabia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om