– Lite sannsynlig med hard brexit

Det er lite sannsynlig at britene ryker ut av EU uten noen avtale, men selv en «hard brexit» vil ha liten effekt på Europas vekst, tror Pimco-analytiker.

SPÅR UTSETTELSE: Britene forlater neppe EU uten noen overgangsavtale, og det er stor mulighet for en utsettelse, tror Pimco-analytiker Nicola Mai. Men selv om det skulle bli en uryddig utgang fra EU, så vil det være mye verre for britisk vekst enn for Europas vekst, tror han. Til venstre en demonstrant for brexit, og i midten en demonstrant mot brexit i forbindelse med en avstemning i parlamentet denne uken.

Foto: Tolga Akmen AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Om litt over femti dager skal Storbritannia forlate EU etter 46 år som medlem, nøyaktig to år etter å ha satt i gang prosessen etter artikkel 50 i EU-traktaten.

Britene ønsker å forlate handelsblokken på en ordnet måte, men det er uenighet om hvordan det skal gjøres. Selv om regjeringen og EU er enige om en overgangsordning, har ikke det britiske parlamentet godkjent den.

– For Storbritannia er brexit åpenbart en stor hendelse. Det er mange veier frem, men etter vårt syn er sannsynligheten for en «hard brexit» uten avtale i mars liten, sier Pimco-analytiker Nicola Mai til E24.

Han følger de makroøkonomiske utsiktene i Europa for obligasjonsfondet, og er ekspert på eurokrisen.

Pimco-analytiker Nicola Mai

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Enten får du en godkjennelse av Theresa Mays avtale i en eller annen omarbeidet versjon, kanskje der Europa gir litt mer, eller du får en utsettelse av artikkel 50. Uansett vil dette bli utsatt, ingen «hard brexit», sier Mai.

Les mer: EU advarer: Ingen automatikk i utsettelse

– Ingen enighet om noe

Det å forlate EU på en uryddig måte vil gi ubehagelige effekter som ikke engang de mest ivrige EU-motstanderne vil akseptere, tror han.

– Det er riktig. I det britiske parlamentet er det ingen enighet om noe for øyeblikket, men det er ingen enighet om «no deal» heller, sier Mai.

– Selv de som støtter en hard brexit vet innerst inne at et krasj ut av EU, en hard brexit, vil ha følger for regjeringens popularitet, legger han til.

Les også

Underhuset krever endring i brexit-avtalen

– Ikke stort nok

Pimco-analytikeren regner ikke brexit blant de største risikoene for europeisk vekst, og ser større trusler i Italias politiske uro og økonomiske stagnasjon, og utsiktene til svakere handel globalt etter handelskonflikt mellom USA og Kina. Tidligere denne uken ble det kjent at Italia er i teknisk resesjon etter å ha registrert negativ økonomisk vekst to kvartaler på rad.

– Brexit er hovedsakelig en risiko for britisk økonomi. Storbritannia er et stort eksportmarked for eurosonen, men ikke stort nok til virkelig å endre utsiktene, sier Mai.

– Hva vil brexit uten en avtale gjøre med europeisk vekst?

– En rotete brexit ville kunne føre Storbritannia inn i en resesjon. Det trenger ikke være noen dyp tilbakegang, men det kan bli resesjon, sier han.

– I eurosonen ville det redusere veksten med noen tidels prosentpoeng, kanskje to til tre tidels poeng, men jeg tror ikke det ville endre utsiktene i veldig stor grad, legger han til.

Ønsker ikke «no deal»

Denne uken vedtok det britiske parlamentet at det ikke ønsket å gå ut av EU uten noen overgangsavtale, men vedtaket er ikke juridisk bindende.

I tillegg vedtok de folkevalgte at statsminister Theresa May skal dra tilbake til EU for å endre avtaleteksten i utkastet, når det kommer til grensen mellom Nord-Irland som er en del av Storbritannia, og Irland som er EU-medlem.

– EU sier at avtalen som er fremforhandlet ikke er åpen for reforhandling. Så får vi se, det virker fortsatt som en litt fastlåst situasjon, skrev Nordea Markets i en morgenrapport etter avstemningen.

Til tross for at det virker fastlåst, venter heller ikke Nordea en hard brexit, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce. Han trekker frem at det for det første kommer til å ramme Storbritannia hardt, i tillegg til at det hverken er flertall i parlamentet eller folket for en slik løsning.

Les også

Matvaregiganter advarer mot tomme butikkhyller og prisøkning ved «no deal»

– Så på en eller annen måte vil det unngås. En hard brexit vil først og fremst ramme Storbritannia på kort og lang sikt, sier Bruce.

Han mener også at det vil bli klare negative effekter for Europa på kort sikt, ved at leveranser til og Storbritannia blir forstyrret, og trekker frem bilproduksjonen der det er mange leveranser frem og tilbake over kanalen.

– Eventuell uro i finansmarkedene kan også ramme resten av Europa og verden selv om det er usikkert hvor mye finansielle uro det blir, sier sjefanalytikeren.

På lengre sikt tror heller ikke Bruce at effektene for resten av EU blir så store.

– Handelsstrømmer vil komme på plass etter hvert og WTO regler vil gjelde for varer. Europeiske bedrifter kan også ta markedsandeler i EU-markedet, og en del produksjon kan også bli flyttet til EU fra Storbritannia, for eksempel innen finansnæring.

– Så på sikt først og fremst et problem for Storbritannia, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. I dag kan Boris ta over: DNB frykter «mye ståhei»

  2. Stemte ned alle forslagene – igjen

  3. Boris Johnson trolig ny statsminister: – Kan dessverre få store konsekvenser

  4. Brexit-avstemninger kan skape bølger i pundet: – Alfa og omega hva man kommer frem til

  5. NHO frykter uryddig brexit: – Det er kaotiske tilstander