Amerikansk minstelønn når nytt bunnivå
Amerikanere på minstelønn får kun 7,25 dollar, eller rundt 73 kroner, i timen.
Den amerikanske minstelønnen har stått på stedet hvil siden 2009.
Inflasjon har derimot spist opp en stadig større del av amerikanernes kjøpekraft, ifølge CNBC.
Det gjør at amerikansk minstelønn er på sitt laveste reelle nivå på 70 år.
En amerikaner på den nasjonalt satte timelønnen får kun 7,25 dollar i timen. Det utgjør rundt 73 kroner i timen med dagens valutakurs.
Det er en nedgang på over 25 prosent fra sist gang minstelønnen ble satt opp, like etter finanskrisen. Justert for inflasjon var minstelønnen da rundt 10 dollar.
Fra toppen i 1968 er minstelønnen blitt halvert.
På stedet hvil i 13 år
Den amerikanske minstelønnen settes av Kongressen, og er ikke knagget til inflasjon. I grafen over ser man derfor hopp opp hver gang Kongressen økte minstelønnen, mens inflasjonen over tid senket verdien av denne lønnen igjen.
Minstelønnen ble sist økt i 2009.
President Joe Biden foreslo å øke minstelønnen som del av krisepakkene for corona-pandemien, men forslaget endte opp med å ikke bli gjennomført.
Ikke alle rammes
Det er likevel færre og færre amerikanere som lener seg på den nasjonalt satte minstelønnen.
Ifølge en oversikt fra tankesmien Economic Policy Institute har 30 amerikanske stater en minstelønn satt av delstaten over den nasjonalt satte minstelønnen.
Den høyeste minstelønnen finner man i Washington D.C. Her satte man opp minstelønnen til 16,10 dollar i timen fra 1. juli i år, ifølge CBS.
Det at flere delstater innfører egne minstelønner over den nasjonalt satte satsen på 7,25 dollar har bidratt til at det i dag bare er 247.000 amerikanere som har denne lønnen, ifølge det amerikanske byrået for arbeidsstatistikk.
Antallet steg kraftig under resesjonen som fulgte finanskrisen, men har siden dalt nedover, slik det også gjorde helt fra 1980-tallet.