Inflasjonen i USA steg videre i juni

PCE-inflasjonen i USA, som er sentralbankens favorittmål, steg til 6,8 prosent på årsbasis i juni.

Mat- og energipriser har vært den store driveren for inflasjonen den siste tiden. Her er en kunde under en handletur på matbutikken i Washington DC.
Publisert:

Det viser ferske tall fra amerikanske Bureau of Economic Analysis.

Den såkalte PCE-inflasjonen er USAs sentralbanks (Federal Reserve) foretrukne mål på prisveksten. Det er dette tallet Fed bruker når den setter renten.

På forhånd var det ventet at den totale prisveksten ville stige til nettopp 6,8 prosent på årsbasis, ifølge Bloomberg. Forrige måling (for mai) var på 6,3 prosent.

Det er som vanlig mat- og energipriser som stiger mest sammenlignet med for et år siden.

Matvareprisene var 11,2 prosent høyere i juni, mens energiprisene økte hele 43,5 prosent.

PCE-tallene ligger lavere enn den amerikanske konsumprisindeksen, som la seg på 9,1 prosent i juli. Kjerneinflasjonen var samtidig på 5,9 prosent. Dagens tall er imidlertid kjent for å gi et bredere bilde.

Kjerneinflasjonen steg

Kjerneindeksen, som tar vekk de mer ustabile mat- og energiprisene, steg til 4,8 prosent fra 4,7 prosent måneden før. Det var på forhånd ventet at kjerneinflasjonen ville være like høy som i mai.

Det langsiktige inflasjonsmålet i USA er, som i Norge, rundt to prosent.

I markedet er det kun små endringer etter tallslippet. Renten på tiårige statsobligasjoner stiger med rundt et basispunkt, mens de amerikanske indeksene i førhandelen er forsiktig opp, noe de også var før dataene ble sluppet.

Dollar har samtidig styrket seg forsiktig mot euro, mens den har blitt rundt to øre dyrere mot den norske kronen. En dollar koster nå 9,71 kroner.

Rentehopp

USAs sentralbank har fra tatt gjentatte kraftige grep i møte med skyhøy inflasjon. Ved rentemøtet onsdag hevet Fed renten med 0,75 prosentpoeng for andre gang på seks uker.

Renten i USA ligger nå i intervallet 2,25–2,5 prosent. Dette regnes av Federal Reserve som et nøytralt rentenivå. Det innebærer at renten i teorien hverken skal stramme inn eller stimulere økonomien.

Det er ventet at Federal Reserve vil heve renten ytterligere utover året, mot en topp på rundt 3,4 prosent, men banen for dette er mer usikker etter denne ukens rentemøte. Under pressekonferansen onsdag sa sentralbanksjef Jerome Powell at det kunne være passende å senke tempoet på rentehevingene.

Publisert:

Her kan du lese mer om