USA vurderer å avslutte krisetiltak tidligere enn ventet

USAs sentralbanksjef Jerome Powell sier trusselen om vedvarende høy inflasjon har blitt større.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell under en høring i Senatets bankkomité tirsdag.
Publisert:

USAs sentralbanksjef Jerome Powell taler for Kongressen tirsdag kveld.

Sentralbanken vil vurdere å avskaffe stimuleringsordningene for økonomien raskere enn ventet, sa han under en høring i Senatets bankkomité tirsdag.

Han legger til at sentralbanken vurderer å være ferdig med nedtrappingen av støttekjøp «et par måneder» enn tidligere antatt grunnet de økonomiske utsiktene.

Under talen bykser «verdens viktigste rente», den amerikanske tiåringen. Sentralbankens foreløpige plan er å være ferdig med støttekjøpene i midten av 2022. Det meldte de i starten av november.

Wall Street falt ytterligere etter Powells uttalelser. Du kan se mer om Wall Street-utviklingen her.

Tror inflasjonen vil avta

Powell sa også at han fortsatt venter at inflasjonen vil avta neste år, men at det er på tide å slutte å bruke ordet «midlertidig» i forbindelse med prisstigingen i landet.

Han sier også at risikoene for høyere inflasjon har økt. Sentralbanksjefen sier videre at sentralbanken fortsatt tror at mesteparten oppgangen i inflasjonen er knyttet til pandemiårsaker.

Han sier blant annet at omikron-varianten utgjør en nedsiderisiko for sysselsettingen og for økonomien – og at det gir økt usikkerhet for inflasjonen, ifølge uttalelsen.

– Større bekymring for viruset kan redusere folks vilje til å være fysisk på jobb, noe som vil bremse fremgangen i arbeidsmarkedet og forsterke forstyrrelser i forsyningskjeden, sier Powell.

Publisert:
Gå til e24.no