Dette skjer denne uken: Regionalt Nettverk og Fed-beslutning

Denne uken venter vi på prognoser for økonomien, med Regionalt Nettverk i fokus her hjemme: – Det blir interessant å se hvordan bedriftene vurderer vektsutsiktene fremover, sier seniorøkonom.

RENTEBESLUTNING: Det ventes at den amerikanske sentralbanken, med Jerome Powell i spissen, holder renten uendret denne uken.
Publisert: Publisert:

Norges Bank slipper sin rapport Regional Nettverk, der de lodder stemningen hos norske bedrifter, tirsdag. Da får vi et innblikk i hvordan bedriftene ser på utsiktene fremover. 

Aktiviteten har falt hos bedriftene de siste månedene, spesielt i mars og april da mye var nedstengt, påpeker seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Ved forrige rapport i april varslet også bedriftene at aktiviteten ville bli lavere i andre kvartal enn i første - og for enkelte ville fallet bli dramatisk, skrev Norges Bank.

– Man har nå begynt å åpne mer opp og veksten har begynt å komme mer i gang. Men det er et stykke opp igjen fra bunnpunktet, sier Gonsholt Hov til E24. 

Han mener det er en lang vei igjen før bedriftene når toppunktet av produksjon igjen, og at de har mye å ta igjen etter coronakrisen.

– Det som blir interessant å se er hvordan bedriftene vurderer vekstutsiktene fremover, altså hvor raskt de ser for seg veksten de neste seks månedene, sier Gonsholt Hov.

Les på E24+

Rekordstor pessimisme blant bedriftene på Vestlandet

Fed har nådd rentebunnen

Onsdag kommer den amerikanske sentralbanken, ofte omtalt som Fed, med sin rentebeslutning. Der venter ikke Gonsholt Hov noen endring i nåværende rentenivå. I mars satte Fed renten kraftig ned til intervallet 0 til 0,25, og har holdt den stabil siden.

– I USA har man tatt i så det monner og kjørt renten ned til null. Det er nok rentebunnen. Den amerikanske sentralbanken er skeptiske til å gå i negative renter, sier seniorøkonomen.

Fed har innført en rekke tiltak for å bedre den amerikanske økonomien - og det ser ut til å fungere, påpeker Gonsholt Hov.

Fredag viste overraskende arbeidsmarkedstall at det ble skapt 2,5 millioner nye jobber i USA i mai. På forhånd var det ventet et tap på 8 millioner jobber. Arbeidsledighetstallet overrasket også positivt.

Les også

Overraskende jobbhopp i USA

Venter på prognosene

Men tegn til bedring kommer nok ikke til å påvirke Fed ved denne månedens rentemøte. Heller ikke amerikanske inflasjonstall som kommer på onsdag vil spille inn i tiltakene fra sentralbanken. 

Prisveksten ligger en del under målet, og selv om det er en oppgang i aktiviteten er den ikke i nærheten av sånn det var, påpeker Gonsholt Hov. 

– Fed holder nok nullen så langt øyet kan se, selv om økonomien bedres. 

Selv om rentenivået holder seg stabilt kan det være interessant å følge med på hva den amerikanske sentralbanken tenker om tiden fremover. 

– Vi er spent på om de kommer med prognoser, som de ikke gjorde sist. Det ble satt på vent på grunn av høy usikkerhet. Så vi tror ikke de kommer til å lansere noe nytt, men beskrivelsene av utsiktene kan ha en påvirkning, sier Gonsholt Hov.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Norske inflasjonstall

Det er en rolig uke for makrotall, og Interoil Exploration and Production er det eneste selskapet på Oslo Børs som leverer kvartalsrapport.

Av nøkkeltall her hjemme kommer konsumprisindeksen (KPI) på onsdag. I april leste den 2,8 prosent, og analytikerne venter prisvekst på 2,5 prosent for mai. DNB venter en vekst på 3 prosent.

Disse tallene kommer ikke til å spille inn på Norges Banks rentebeslutning fremover, tror Gonsholt Hov. Norges Bank har allerede satt ned renten to ganger i mars, fra 1,50 til 0,25 prosentpoeng.

– KPI-tallene kommer til å være høye fordi kronekursen har vært lav, og det er Norges Bank klar over, påpeker seniorøkonomen.

Han tror tallene kommer til å ende på omtrent samme nivå som forrige måned. 

Også fra vårt naboland i øst kommer KPI-tall på torsdag. Der er det ventet en nedgang på 0,4 prosent, tilsvarende forrige måneds nedgang, ifølge DNB. 

Her hjemme fortsetter også forhandlingene på Stortinget om oljeskatt på mandag, etter at partiene satte pause fredag ettermiddag.

Les også

Timeout i forhandlingene om oljeskatt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om