Nye Russland-sanksjoner øker temperaturen mellom EU og USA

Senatet vedtok torsdag et lovforslag som vingeklipper Trump når det kommer til sanksjonene mot Russland. Det setter sinnene i kok blant europeiske ledere.

TØFFERE LINJE: Sanksjonene mot Russland kan nå bli nedfelt i lov.

Foto: Zach Gibson Reuters
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:,

Med 98 stemmer mot to vedtok Senatet i den amerikanske kongressen torsdag å utvide sanksjonene mot Russland, og dermed stramme inn president Donald Trumps handlingsrom.

Lovforslaget må fortsatt godkjennes i Representantenes hus, men ifølge Financial Times er det ikke ventet å møte mye motstand.

Lovforslaget

Ved å vedta det nye lovforlaget vil Trump være avhengig av godkjenning fra Kongressen for å heve sanksjonene mot Russland, som er en utvidelse av sanksjonene som ble innført etter at Russland annekterte Krim i 2014.

I tillegg utvides sanksjonene mot russisk energisektor, de åpner for å straffe hackerangrep og begrenser finansiering av russisk bank- og energisektor.

Les også

Trumps svigersønn også under spesialetterforskerens lupe

At begge partier i så stor grad stiller seg sammen bak lovforslaget, tyder på at Senatet vil sende et tydelig signal til Russland om konsekvensene av å blande seg inn i den amerikanske valgkampen.

Loven vil endelig holde Russland ansvarlige for deres skamløse angrep på vårt presidentvalg, sa Arizona-senator John McCain (R) etter avstemningen, ifølge The Wall Street Journal.

– For lenge har meldingen til Vladimir Putin vært at Russland kan invadere sine naboer, true USAs allierte, intensivere sine hackerangrep og blande seg inn i utenlandske valg – uten at det får store konsekvenser, sa den republikanske senatoren.

Lovforlaget er også et tydelig varselskudd i retning Det hvite hus, og et signal om at begge partier i Senatet er bekymret for at Trumps administrasjon ikke har vært tøffe nok mot Russland.

Les også

Hellas' finansminister: – Det er lys i enden av tunnelen nå

Det hvite hus har fortsatt til gode å komme med en formell uttalelse, men utenriksminister Rex Tillerson ga tidligere denne uken uttrykk for at administrasjonen var bekymret for at det ville ødelegge for mulighetene til å opprettholde en konstruktiv dialog med russerne.

Forsurer forholdet mellom USA og EU

På motsatt side av Atlanterhavet rettes det krass kritikk mot det de nye sanksjonene.

I en felles uttalelse torsdag gjør tyske- og østerrikske myndigheter det klart at dette vil ha en svært negativ innvirking på relasjonene mellom Europa og USA.

Frem til nå har det vært en enighet mellom USA og Europa om at sanksjonene mot Russland ikke skal innbefatte russisk gasseksport gjennom rørledningene North Stream 1- og 2.

North Stream 2 skal ifølge prosjektets nettsider stå ferdig i 2019, og vil doble eksportkapasiteten som i dag er i North Stream 1.

NY RØRLEDNING: Kartet viser hvor den eksisterende, og den nye gassledningen fra Russland til Tyskland skal gå.

Foto: Nord Stream 2

Årsaken er at rørledningen tar gass rett fra Russland til Tyskland, og Angela Merkel arbeidet møysommelig for å holde disse gassledningene utenfor sanksjonene for å verne om tyske interesser, skriver Financial Times.

– Europas energiforsyning er en problemstilling for Europa, ikke USA, sier den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel og Østerrikes statsminister Christian Kern i den felles uttalelsen.

I relativt krasse ordelag gjør tyskerne og østerrikerne det klart at de ikke aksepterer at USA blander seg inn i europeiske anliggender på denne måten.

Les også

Barth Eide: Norge må se mot Tyskland og Norden

– Vi kan ikke akseptere ulovlige internasjonale sanksjoner som går utover europeiske selskaper som arbeider med utviklingen av europeisk energiforsyning, står det i uttalelsen.

Flere europeiske selskaper er med på finansieringen av North Stream 2, deriblant Shell, Engie og OMV. Alle selskapenes aksjekurser falt torsdag.

Beskylder USA for å pleie egne interesser

North Stream 2 har allerede blitt kritisert av blant annet de baltiske statene og Polen, og prosjektet beskyldes for å øke Europas avhengighet av Russisk gass, og redusere lukrativ transport gjennom Ukraina.

Tyskland og Østerrike beskylder nå USA for å forsøke å oppnå økonomisk vinning ved å innføre sanksjonene. Ifølge uttalelsen ønsker amerikanerne å selge mer flytende gass (LNG) til det europeiske markedet, og sikre flere arbeidsplasser i den amerikanske olje- og gassindustrien.

– Politiske sanksjoner skal ikke være knyttet til økonomiske interesser ( ...) hvem som skaffer, og hvordan vi avgjør hvem som skal skaffe oss energi gjøres i tråd med regler for åpenhet og konkurranse, skriver de.

Les også

- Trumps Cuba-politikk vil stramme inn på reise og handel

Les også

Avis: – Mueller etterforsker Trump

Les også

Tyskland faktasjekket Trumps klimatale

Her kan du lese mer om

 1. EU
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Angela Merkel
 5. Russland
 6. Tyskland
 7. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. EU frykter Trumps Russland-sanksjoner

 2. Trump vurderer sanksjoner for å stoppe russisk gassledning til Europa

 3. Stemte for nye sanksjoner mot Russland

 4. Annonsørinnhold

 5. Senatet stiller seg bak sanksjoner mot Nord Stream 2-selskaper

 6. Krise for russisk gassprosjekt etter USA-sanksjoner – Tyskland og EU reagerer