Maduro innfører unntakstilstand i Venezuela
Venezuelas president Nicolás Maduro har innført 60 dagers unntakstilstand og hevder at høyresiden i landet, med støtte fra USA, planlegger å styrte ham.
LAND I KRISE: Venezuelas president Nicolás Maduro styrer for tiden et land i økonomisk og politisk krise, nå er han redd for å bli utsatt for et statskupp.
Amerikanske etterretningskilder ga fredag uttrykk for bekymring over utviklingen i Venezuela og stilte spørsmål ved om Maduros venstreregjering vil overleve seksårsperioden fram til neste valg i 2019.
Kildene advarer mot fare for økonomisk og politisk uro i landet, der det nå er mangel på flere matvarer og medisiner, hyppige brudd i elektrisitetsforsyningen og galopperende inflasjon.
Ikke råd til penger
I slutten av april kom det frem at landet også står i fare for å gå tomme for fysiske penger, og at de ikke har råd til å kjøpe mer fra seddeltrykkeriet. Den venezuelanske bolivaren har ikke vært i nærheten av å følge prisstigningen i landet, og innbyggerne i landet trenger dermed enorme mengder penger, bare for å gjennomføre små transaksjoner.
«Det er et svært dårlig tegn når folk må løpe rundt med trillebårer fulle av penger for å kjøpe en pølse» uttalte Steve Hanke, økonomiprofessor ved Johns Hopkins University til Bloomberg i april.
Tilfeldigheter senker oljeproduksjonen: – Har vært et nøkkelelement
– Indre og ytre fiender
53 år gamle Maduro anklager opposisjonen og USA for å stå bak og sier unntakstilstanden er nødvendig for å beskytte landet mot indre og ytre fiender.
Den tidligere bussjåføren og fagforeningslederen viser til utviklingen i Brasil der nasjonalforsamlingen denne uka suspenderte president Dilma Rousseffs og besluttet å stille henne for riksrett. Maduro mener at det bare er et tidsspørsmål før han selv risikerer å bli utsatt for et tilsvarende «kupp».
– Washington setter i verk tiltak på oppfordring fra den fascistiske høyresiden i Venezuela, som er oppmuntret av kuppet Brasil, sa Maduro i en TV-tale fredag kveld.
– Bryter grunnloven
Krisen i Venezuela skjøt fart da høyresiden sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen under valget i desember.
Ved hjelp av unntakstilstanden sikrer Maduro seg nå utvidede fullmakter til å omgå nasjonalforsamlingen, til sterke protester fra opposisjonen.
– I dag har Maduro nok en gang brutt grunnloven fordi han er redd for å bli avsatt, sier opposisjonspolitikeren Tomás Guanipa.
Ytterligere tiltak i Venezuelas kraftkrise
Kan bli voldelig
Amerikansk etterretning frykter at den politiske konflikten i Venezuela skal bli voldelig, noe som skjedde i 1989 da over 300 mennesker ble drept i sammenstøt i Caracas, og byen ble lammet av opptøyer og plyndring.
Også den gang dannet lav oljepris et økonomisk bakteppe for uroen, noe som også er tilfelle i dag. 96 prosent av Venezuelas eksportinntekter kommer fra olje, men flere store oljeselskap trapper nå ned utvinningen i landet. Det kan bidra til at oljeproduksjonen i år for første gang på to tiår faller til under 2 millioner fat om dagen.
Noe nytt militærkupp, slik landet opplevde i 1992 da den den gang ukjente offiseren Hugo Chávez første gang kom i rampelyset, har amerikansk etterretning likevel ingen tro på.
Flyttet tiden
Venezuela har den siste tiden også fått mye oppmerksomhet for sine noe utradisjonelle tiltak for å få bukt med kraftkrisen i landet. Fra og med 1. mai valgte Maduro å stille klokken frem en halvtime, et grep som skal bidra til å spare strøm. I tillegg har det blitt innført to-dagers uke for alle offentlige ansatte, og landets kvinner har blitt oppfordret til å kutte ut bruken av hårfønere.