Maduro innfører unntakstilstand i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro har innført 60 dagers unntakstilstand og hevder at høyresiden i landet, med støtte fra USA, planlegger å styrte ham.

LAND I KRISE: Venezuelas president Nicolás Maduro styrer for tiden et land i økonomisk og politisk krise, nå er han redd for å bli utsatt for et statskupp.

Foto: Handout Reuters
  • NTB
  • E24
Publisert:

Amerikanske etterretningskilder ga fredag uttrykk for bekymring over utviklingen i Venezuela og stilte spørsmål ved om Maduros venstreregjering vil overleve seksårsperioden fram til neste valg i 2019.

Kildene advarer mot fare for økonomisk og politisk uro i landet, der det nå er mangel på flere matvarer og medisiner, hyppige brudd i elektrisitetsforsyningen og galopperende inflasjon.

Ikke råd til penger

I slutten av april kom det frem at landet også står i fare for å gå tomme for fysiske penger, og at de ikke har råd til å kjøpe mer fra seddeltrykkeriet. Den venezuelanske bolivaren har ikke vært i nærheten av å følge prisstigningen i landet, og innbyggerne i landet trenger dermed enorme mengder penger, bare for å gjennomføre små transaksjoner.

«Det er et svært dårlig tegn når folk må løpe rundt med trillebårer fulle av penger for å kjøpe en pølse» uttalte Steve Hanke, økonomiprofessor ved Johns Hopkins University til Bloomberg i april.

Les også

Tilfeldigheter senker oljeproduksjonen: – Har vært et nøkkelelement

– Indre og ytre fiender

53 år gamle Maduro anklager opposisjonen og USA for å stå bak og sier unntakstilstanden er nødvendig for å beskytte landet mot indre og ytre fiender.

Den tidligere bussjåføren og fagforeningslederen viser til utviklingen i Brasil der nasjonalforsamlingen denne uka suspenderte president Dilma Rousseffs og besluttet å stille henne for riksrett. Maduro mener at det bare er et tidsspørsmål før han selv risikerer å bli utsatt for et tilsvarende «kupp».

– Washington setter i verk tiltak på oppfordring fra den fascistiske høyresiden i Venezuela, som er oppmuntret av kuppet Brasil, sa Maduro i en TV-tale fredag kveld.

– Bryter grunnloven

Krisen i Venezuela skjøt fart da høyresiden sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen under valget i desember.

Ved hjelp av unntakstilstanden sikrer Maduro seg nå utvidede fullmakter til å omgå nasjonalforsamlingen, til sterke protester fra opposisjonen.

– I dag har Maduro nok en gang brutt grunnloven fordi han er redd for å bli avsatt, sier opposisjonspolitikeren Tomás Guanipa.

Les også

Ytterligere tiltak i Venezuelas kraftkrise

Kan bli voldelig

Amerikansk etterretning frykter at den politiske konflikten i Venezuela skal bli voldelig, noe som skjedde i 1989 da over 300 mennesker ble drept i sammenstøt i Caracas, og byen ble lammet av opptøyer og plyndring.

Også den gang dannet lav oljepris et økonomisk bakteppe for uroen, noe som også er tilfelle i dag. 96 prosent av Venezuelas eksportinntekter kommer fra olje, men flere store oljeselskap trapper nå ned utvinningen i landet. Det kan bidra til at oljeproduksjonen i år for første gang på to tiår faller til under 2 millioner fat om dagen.

Noe nytt militærkupp, slik landet opplevde i 1992 da den den gang ukjente offiseren Hugo Chávez første gang kom i rampelyset, har amerikansk etterretning likevel ingen tro på.

Flyttet tiden

Venezuela har den siste tiden også fått mye oppmerksomhet for sine noe utradisjonelle tiltak for å få bukt med kraftkrisen i landet. Fra og med 1. mai valgte Maduro å stille klokken frem en halvtime, et grep som skal bidra til å spare strøm. I tillegg har det blitt innført to-dagers uke for alle offentlige ansatte, og landets kvinner har blitt oppfordret til å kutte ut bruken av hårfønere.

Les også

Venezuela har ikke råd til penger

Les også

Flytter tiden for å spare strøm

Les også

Her stiger prisene med 481 prosent

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Venezuelas opposisjon oppfordrer til motstand

  2. Maduro utsetter lanseringen av Venezuelas nye forsamling

  3. Venezuelas president truer med å fengsle fabrikkeiere

  4. Annonsørinnhold

  5. 200.000 mennesker demonstrerte mot Maduro i Venezuela

  6. Maduro tar til motmæle mot USA