Viktigste brexit-møte hittil

Mandag er det duket for et skjebnemøte i brexitforhandlingene. Britene må komme med konkrete forslag om blant annet grensespørsmålet i Nord-Irland.

BREXIT-MØTE: EU vil ha svar om grensen mot Irland når Theresa May kommer til Brussel mandag.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Statsminister Theresa May og brexit-minister David Davis reiser begge til Brussel mandag etter at forhandlere fra begge sider møttes i helgen.

– Mange diskusjoner pågår fortsatt, og mandag vil bli en viktig mellomstasjon på veien mot det avgjørende rådsmøtet i desember, sier en talsperson for den britiske regjeringen. EU-lederne samles til toppmøte 14. og 15. desember.

Må legge frem forslag

I mandagens møte må britene legge fram konkrete forslag til løsning på flere spørsmål EU vil ha avklart før forhandlingene om britisk utmeldelse kan fortsette. Det kanskje viktigste – og vanskeligste – av disse spørsmålene er den fremtidige grensen mellom EU-landet Irland og britiske Nord-Irland.

Les også

Brexit-minister: – Ikke sikkert vi får til avtale med EU

May har sagt at det ikke kommer til å bli noen hard grense på den grønne øya når britene forlater EU i 2019.

Irland og andre EU-land vil gjerne vite hvordan tollkontroll og andre grenseaktiviteter kan unngås på det som blir en del av EUs yttergrense etter brexit.

May møter topper

Mandag møter hun EU-president Donald Tusk og EU-kommisjonens leder Jean Claude Juncker og ventes å legge fram et forslag EUs ledere kan diskutere fram mot toppmøtet senere i måneden.

Irlands utenriksminister Simon Coveney sier søndag at han håper Storbritannias forslag til grensehåndtering vil gi den fremdriften som er nødvendig for at forhandlingene kan gå videre til neste runde, som vil omfatte handel og forholdet mellom EU og et utmeldt Storbritannia.

Partene skal være nær en enighet om hvor mye Storbritannia må betale for å forlate det europeiske fellesskapet og om hvordan EU-borgeres rettigheter i Storbritannia og briters rettigheter i EU blir påvirket av utmeldingen.

Les også

Brexit-minister: – Ikke sikkert vi får til avtale med EU

Les også

Tøff uke for hardt presset Theresa May

Les også

Nå er brexit-tidspunktet klart

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia
 4. Pund
 5. Theresa May

Flere artikler

 1. Avgjørende brexit-møte i den britiske regjeringen

 2. May avviser EU-forslag – pundet faller

 3. EU: Realistisk med brexit-avtale innen få uker

 4. EU og Storbritannia ennå ikke enige om skilsmissen

 5. Samtaler strandet før EU-toppmøte: Dette er britenes irske brexit-hodepine