Canadas statsminister anklager Kina for å dumpe stål

Justin Trudeau anklager Kina for å dumpe billig stål på verdensmarkedet og sier at Canada allerede har tatt sine forholdsregler.

ANKLAGER KINA: Canadas statsminister Justin Trudeau er ikke den første til å anklage Kina for å dumpe billig stål på verdensmarkedet.

Foto: Danish Siddiqui Reuters
 • NTB
Publisert:

– Vi er svært bekymret for Kinas handlinger og dumpingen av stål og aluminium på verdensmarkedet, sa Trudeau etter at han mandag besøkte en stål- og aluminiumsfabrikk.

Uttalelsen kommer etter at USA innførte toll på importert stål og aluminium, noe mange mener vil føre til en ny global handelskrig.

Canada er den største eksportøren av stål og aluminium til USA, men landet har inntil videre fått unntak fra de nye tollavgiftene som amerikanerne har innført.

Trudeau sier at Canada allerede har betydelige hindringer som gjør at billig stål og aluminium ikke blir dumpet i Canada. Han sier også at han er innstilt på å samarbeide med USA og eventuelt gjøre enda mer.

– Det er et spørsmål om global overkapasitet, og vi er veldig glade for å jobbe sammen med våre allierte og venner for å fortsette å jobbe med problemet, sier han.

Kina og EU gjør seg klare

Natt til torsdag norsk tid sa Kinas utenriksminister, Wang Yi, at landet vil svare på Trumps nye tollsatser med passende og nødvendige tiltak.

Samtidig fastslo utenriksministeren at en handelskrig vil skade begge parter, og at USA og Kina ikke trenger å være rivaler, men heller partnere.

Les på E24+

En dyr lærdom: Slik gikk det sist verden førte handelskrig

Europeisk stålindustri frykter at den nye Trump-tollen skal blåse det globale handelssystemet til himmels, og håper EU sikrer seg unntak fra Trumps ståltoll.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström gjorde lørdag et forsøk på å sikre unionen et unntak for USAs nye toll på stål og aluminium.

EU har allerede klar en liste over amerikanske produkter som kan bli ilagt toll, som sigaretter, bourbon, peanøttsmør, tranebær og appelsinjus, hvis ikke dialog fører frem.

Eller «alt du spiser til frokost», som Malmström formulerer det.

Les også

Trump snakket toll med Turnbull

Les også

Tyskland fordømmer Trumps toll som proteksjonisme

Les også

Cohn-exit åpner døren for handelshauken Peter Navarro

Her kan du lese mer om

 1. Canada
 2. Kina
 3. Donald Trump
 4. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Stor usikkerhet før tollfristen utløper i USA

 2. EU krever unntak fra ny USA-toll

 3. Trump utfordrer allierte med «bølletaktikk»

 4. Annonsørinnhold

 5. Trump: EU må løsne på «grusomme» handelsbarrierer

 6. Tyskland fordømmer Trumps toll som proteksjonisme