USAs jobbrapport på trappene: Lønnstallet vil følges med argusøyne

Flere amerikanere i arbeid og den laveste arbeidsledigheten på mer enn 17 år ventes av månedens viktigste rapport. Men lønnsveksten vil bli fulgt ekstra nøye, ifølge økonomer.

JOBBTALL: Fasiten for det amerikanske arbeidsmarkedet i februar slippes fredag. Her snømåking på Times Square i Manhattan, New York.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Amerikansk økonomi går for tiden for full maskin, og sentralbanken Federal Reserve er i gang med å heve rentene.

Men fortsatt ventes det på at lønnsveksten virkelig skyter fart, noe som er en avgjørende ingrediens i inflasjonen, og dermed også for renteplanene til Federal Reserve.

Når den månedlige arbeidsmarkedsrapporten slippes klokken 14.30 fredag vil derfor lønnstallene trolig få mest oppmerksomhet, slik de også fikk ved forrige korsvei.

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken er blant de som tror lønnstallene også denne gangen vil følges med argusøyne i markedet.

– Vi så forrige måned at når lønnsveksten kom overraskende sterkt inn, så var det en av de utløsende faktorene for at de lange rentene i USA og andre steder steg, og at aksjemarkedene tok seg en ganske kraftig tur ned, sier han til E24.

Som Grangård er inne på kom det en kraftig markedsreaksjon da veksten i amerikanernes lønninger steg mer enn ventet.

Kort fortalt er sammenhengen at høyere lønnsvekst gir høyere inflasjon og renter. Med en bakgrunn der lave renter har bidratt til rekordoppgang på børsene og høye obligasjonskurser var frykten at denne medvinden skal snu til en motvind.

Les også

Spørsmålet som kan få Powell til å skape renteuro

Ser laveste ledighet på 17 år

Før jobbrapporten slippes i dag venter økonomene følgende utvikling i sysselsettingen utenom jordbrukssektoren, arbeidsledighet og lønnsvekst i februar (konsensus fra Bloomberg via DNB Markets):

 • 200.000 flere amerikanere i jobb, mot en økning på 205.000 i januar
 • Arbeidsledigheten ned til 4,0 prosent fra 4,1 prosent
 • Lønnsveksten på 0,2 prosent i februar, ned fra 0,3 prosent måneden før

Skulle forventningene slår til vil ledighetsraten falle til det laveste på mer enn 17 år, ifølge Reuters.

– All data tilsier at det går bra i amerikansk økonomi, så akkurat hva tallet for sysselsettingsveksten blir er ikke så viktig for markedene, for der er det tiltro til at det står bra til. Men det er farten i lønnsveksten og utsiktene for inflasjonen som er viktig for både renter og aksjemarkeder, mener Grangård.

– Det store spørsmålet

Han får støtte sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Les også

Kraftig inflasjonshopp i USA

– Lønnsveksten, som gjorde et byks forrige måned, vil bli fulgt ekstra nøye, skriver hun i en morgenrapport.

Skulle anslaget om en lønnsvekst på 0,2 prosent for måneden slå til betyr det at årsveksten vipper ned til 2,8 prosent fra 2,9 prosent, påpeker Haugland.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea tror jobbrapporten, kjent som månedens viktigste tall, vil vise en fortsatt sterk sysselsettingsvekst.

– Men at arbeidsmarkedet er relativt stramt og vil stramme seg ytterligere til er det bred enighet om, skriver han i et morgennotat.

– Det store spørsmålet er om lønnsveksten kommer med strammere arbeidsmarked og derfor kan rapportens lønnstall få mest oppmerksomhet i dag, mener Bruce.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Knallsterke jobbtall fra USA

 2. Jobbrapport: Høyeste lønnsvekst på ni år i USA

 3. «Månedens viktigste tall»: Det ble skapt 943.000 nye jobber i USA i juli

 4. Derfor holder markedet pusten før nøkkeltall fra USA

 5. «Månedens viktigste tall»: 194.000 nye jobber i USA