Avis: EU vil godta underskudd på 1,95 prosent

EU kommer Italia i møte i budsjettstriden og vil godta et italiensk underskudd på 1,95 prosent.

UNDERSKUDD: Finansminister Giovanni Tria (t. h.) kjemper for å redusere det italienske budsjettunderskuddet, men møter motstand innad i regjeringen. Her er han med statsminister Giuseppe Conte.

Foto: Tony Gentile Reuters
  • E24
Publisert:

Den europeiske kommisjonen er villige til å gå med på et italiensk statsbudsjett for 2019 der underskuddet ender på 1,95 prosent av BNP, skriver den italienske avisen La Repubblica, ifølge Reuters.

Kommisjonen hadde i sitt utkast krevd at underskuddet endte på maks 1,8 prosent, det samme som det endte på i 2018, og ville ikke gå med på regjeringens mål på 2,4 prosent.

Italias finansminister Giovanni Tria kjemper for å redusere underskuddsmålet til 2,0 prosent, for å finne en gylden middelvei for den italienske regjeringen og EU.

Les også: (+) Italia er i trøbbel. Her er grunnen til at verden burde bry seg

Tria ønsket i utgangspunktet å begrense underskuddet på statsbudsjettet til 1,6 prosent av Italias bruttonasjonalprodukt (BNP). Det ville ha holdt Italias svulmende statsgjeld i sjakk, slik EU-kommisjonen har anbefalt.

Men de to populistiske regjeringspartiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen har dyre budsjettløfter å oppfylle og har presset hardt for å få den totale budsjettrammen opp.

Les også

Italia: Truer med regjeringskollaps hvis underskuddet endres

Italia har en statsgjeld på mer enn 130 prosent av BNP, mer enn det doble av den anbefalte øvre grensen i eurosonen på 60 prosent.

Har sagt nei

EU har to ganger vendt tommelen ned for Italias budsjettforslag.

Italienerne venter en vekst i bruttonasjonalprodukt neste år på 1,5 prosent. Det mener EU er for høyt, og stemmer det, vil underskuddet bli enda større enn hva italienerne allerede har tatt utgangspunkt i.

EU mener at italienerne må anta en vekst på 1,2 prosent i 2019, og at underskuddet vil bli 2,9 prosent neste år og 3,1 prosent i 2020 dersom dagens budsjettforslag blir stående.

Her kan du lese mer om

  1. Italia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Italia trues med budsjettstraff

  2. Nekter å gi etter for EUs budsjettpress

  3. Italia nekter å godta EUs budsjettslakt

  4. Annonsørinnhold

  5. Salvini med tilbaketog: Budsjettet kan justeres

  6. Reuters: Italia venter historisk EU-avslag