Kina lover lavere toll på biler og åpnere økonomi

Etter flere uker med handelsstrid med USA, lover Kina å senke tollen på biler, åpne opp finanssektoren og styrke rettighetene for intellektuell eiendom.

MØTTES I FJOR: USAs president Donald Trump sa i helgen at han og Kinas president Xi Jinping alltid vil være venner.

Foto: Alex Brandon AP
 • NTB
 • E24
Publisert:,

Alle tiltakene står høyt oppe på listen med krav fra USA og president Donald Trump, som senest mandag kritiserte Kinas tollregime på biler.

Kinas president Xi Jinping lover en «ny fase i å åpne opp».

Les også

Dette er handelsvåpenet Kina vegrer seg for å bruke

– Økonomisk globalisering er en irreversibel trend i tiden. Døren for åpning vil ikke lukke seg, den vil bare åpne seg og bli videre og videre, sa Xi tirsdag under en økonomisk konferanse i øyprovinsen Hainan.

Xi fortalte videre at kinesiske myndigheter vil ta initiativ til å øke importen i år.

– Kina søker ikke et handelsoverskudd. Vi har en genuin vilje til å øke importen og oppnå bedre balanse i internasjonale betalinger på vår nåværende driftsbalanse, sa Xi.

Xi advarte også mot konsekvensene av handelskrig, det han kaller et nullsumspill, og trakk frem viktigheten av samarbeid som G20 og Apec.

– På denne måten kan vi gjøre den økonomiske globaliseringen mer åpen, inkluderende, balansert og lønnsom for alle, sa Xi.

Venner for alltid?

Løftet kommer to dager etter at Donald Trump antydet at han så slutten på de siste ukenes handelsstrid, som har ført til økte tollsatser i begge land og trusler om flere straffetiltak.

– President Xi og jeg vil alltid være venner. Kina kommer til å ta ned handelshindringene fordi det er det rette å gjøre, skrev han på Twitter.

Mandag påpekte Trump en skjevhet i biltollen, som Kina nå altså signaliserer at de vil endre på.

Les også

Trump presses av næringslivet: – Frykter hans Twitter-finger

– Når en bil blir sendt til USA fra Kina, er tollsatsen på 2,5 prosent. Når en bil blir sendt til Kina fra USA er tollstasen på 25 prosent. Høres det ut som fri og rettferdig handel. Nei, det høres ut som DUM HANDEL – har pågått i årevis, skrev Trump.

Aksjeoppgang

Markedet ser ut til å tolke Xis utspill i positiv retning.

Nikkei-indeksen i Tokyo er opp 0,38 prosent i dagens handel, Hang Seng i Hongkong stiger 1,13 prosent mens børsen i Shanghai er opp 0,30 prosent.

«Budskapet understøtter inntrykket av at Kina ønsker å løse den pågående handelskonflikten med forhandlinger, snarere enn handelskrig. Aksjemarkedet har tatt godt imot signalene», skriver Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

Hun påpeker ellers at kursen på kinesiske yuan har styrket seg noe i morgentimene.

Tollmurer

Forholdet mellom USA og Kina har den siste tiden vært spent etter at USA først innførte toll solcellepaneler, deretter stål og aluminium, og siden varslet straffetoll på varer for ytterligere 100 milliarder dollar.

Kina har på sin side innfører toll på alt fra svin til frukt som svar på dette.

Bakgrunnen for tollinnføringen er offisielt at Kina skal ha stjålet intellektuelle rettigheter fra amerikanske selskaper som opererer i landet. President Trump har også uttalt at han ser negativt på USAs store handelsunderskudd med blant annet Kina.

Les også

Dette er handelsvåpenet Kina vegrer seg for å bruke

Les også

Ivanka slipper pappas Kina-toll

Les også

– Frykter hans Twitter-finger 

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. USA
 3. Donald Trump
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kina: Vi tvinges til å ta hevn på USA

 2. – Handelssystemet kan bli revet i filler

 3. DNB Markets etter Trumps nye toll: – Fullskala handelskrig

 4. Annonsørinnhold

 5. Ingen vil tjene på en handelskrig

 6. OECD: Kina og USA er i samtaler for å løse handelsstrid