– En viktig pekepinn på veien fremover

Fredag er det igjen duket for «månedens viktigste tall».

NYE GREP? Sentralbanksjef Janet Yellen følger ventelig dagens tallslipp med argusøyne.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Den offisielle sysselsettingsrapporten for desember er ventet å vise vekst på omtrent 200.000 jobber, men anslagene spriker.

Dagens rapport er den første av sitt slag som kommer etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) foretok sin smått historiske renteheving i midten av desember.

Fasiten kom klokken 14.30 og viste at det ble skapt hele 292.000 nye jobber i USA i desember

Den vil gi en indikasjon på styrke i den amerikanske økonomien, og er et av elementene som ligger til grunn når sentralbanksjef Janet Yellen skal vurdere tempoet på Feds kommende grep.

– Dette blir en viktig pekepinn på veien frem mot neste heving, sier makroøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24.

Det norske meglerhuset venter, som konsensus, fire rentehevinger på et kvart prosentpoeng i år. Dette innebærer at de ser for seg den neste hevingen på møtet i mars.

Les også

Dette ser økonomene i 2016-spåkulen

Venter på inflasjonen

Det er imidlertid flere faktorer som vil komme til å spille innfør den tid.

– Inflasjonsutviklingen blir veldig sentral. Dette fikk vi indikasjoner på da referatet fra det forrige møtet ble sluppet. De vil nok veldig gjerne se inflasjonen bevege seg opp før de gjennomfører flere hevinger, sier Magnussen.

Den amerikanske inflasjonen, målt ved konsumprisindeksen eksklusiv mat- og energivarer, ligger på omtrent to prosent. Fed baserer seg imidlertid på den såkalte PCE-inflasjonen, som var på kun 1,3 prosent ved sist måling.

Magnussen forklarer forskjellen med at førstnevnte vekter husleie tyngre. Her har knapphet på utleieboliger drevet prisene opp.

– PCE-kjerneinflasjonen legger større vekt på helsetjenester, der prisveksten er veldig lav. Det trekker inflasjonen ned, sier han.

Les også

Dette betyr amerikansk renteøkning for Norge

– Har ikke levert på målet

Tidligere denne uken viste de private sysselsettingstallene fra ADP en vekst på 257.000 i desember. Dette var vesentlig bedre enn ventede 192.000.

I går kom så ferske data på nye søkere til dagpenger, som falt med 10.000 til 277.000.

Porteføljeforvalter og makroekspert Torgeir Høien i Skagen viser til den sterke rapporten fra ADP og dagpengetallene, og venter ikke noen stor, negativ overraskelse.

Han tror likevel ikke at dagens tallslipp vil få avgjørende effekt for rentesettingen.

– Så langt virker det som om industrisektoren i USA fortsatt sliter, mens indikatorene tyder på at servicesektoren går bra. Jeg regner ikke med at dagens tall kommer til å endre synet til Fed, oppsummerer han.

Høien har tidligere fortalt til E24 at han er skeptisk til konsensusanslaget som innebærer fire rentehevinger i år. Bakgrunnen for dette er at faktisk inflasjon og forventet inflasjon fortsatt ligger et godt stykke under målet på to prosent.

– På marginen vil det selvsagt bety noe hva som skjer med realøkonomien. Men Fed har jo et relativt nytt inflasjonsmål de ikke har klart å levere på enda, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. – Avgjørelsen kommer antageligvis på mandag

  2. Yellen: Argumentene for en renteøkning er styrket

  3. – Det er der nøkkelen ligger

  4. Fed-sjefen må svare for Kongressen: – Politikerne vil være opptatt av balansen

  5. – Tilsier videre renteoppgang