JOHN FREDRIKSENS SEADRILL: Frykter utbyttefesten er over

Analytiker venter magre Seadrill-utbytter fremover. Seadrills Tor Olav Trøim varsler at melding kommer.

Publisert:,

John Fredriksens riggjuvel Seadrill

OSE

SDRL

har tatt mål av seg til å bli en utbyttemaskin av rang for eierne. Den ambisjonen kan nå være truet av finanskrisen.

- Ja, finanskrisen vil legge en klar demper på høyt belånte selskapers mulighet til å betale ut utbytter. Seadrill er et av disse selskapene, sier analytiker Bjørn Thoresen i First Securities til E24.

Seadrills styremedlem Tor Olav Trøim er også Fredriksens høyre hånd. Han vil ikke kommentere utbytteutsiktene nå.

- Vi kommer med en melding rundt dette i tilknytning til kvartalsresultatet, sier Trøim til E24.

Seadrill klatrer på børsen: Følg aksjen med E24 Børs

Les også:

- Fikser fortsatt kontrakter

Analytiker Lukas Daul i Enskilda Securities tror imidlertid ikke at finanskrisen og Seadrills belåningsgrad utgjør noen stor hindring for utbyttefest fremover.

- Jeg skulle ikke tro det, selv om salg-tilbakeleieavtaler generelt er vanskeligere nå. Vi ser at Seadrill fortsatt makter å få i stand kontakter, og kontantstrømmen er sterk, sier Daul til E24.

Seadrill har så langt i år solgt tre av sine dypvannsenheter for deretter å leie de tilbake. Fredriksen-selskapet foretar disse transaksjonene for å reise kapital de deretter kan dele ut i form av store utbytter til sine eiere.

Les også:

- Opportunistiske

Daul er heller ikke fremmed for at Seadrill kan benytte det vanskelige markedet nå til oppkjøp.

- Seadrill er jo opportunistiske, det kan godt hende de benytter de dårlige tidene til å handle, sier Daul.

Analytikeren påpeker at Seadrill allerede har beholdninger i Pride og Scorpion.

- Det kan være nærliggende at de kjøper seg ytterligere opp her under finanskrisen. Men de er nok litt avventende. En avtale i aksjer vil være mer attraktivt dersom Seadrill-aksjen klatrer til et høyere nivå enn vi ser i dag, sier Daul.

Les også:

Klatrer kraftig

Den siste måneden har Seadrill falt hele 54 prosent på børsen. Torsdag er imidlertid riggkjempen klart oppadgående, og står klokken 15.22 i 59,20 kroner aksjen. Det er en dagsoppgang på 12,3 prosent.

At oljeprisen er på vei oppover, er naturligvis en av årsakene til klatringen. I tillegg var det generelt en sterk utvikling for oljeservicesektoren i USA onsdag. Det smitter over også på Seadrill og norsk oljeservicesektor i dag.

- Vi ser også at Transoceans kontrakt meldt i går for et dypvannsboreskip i 5 år til en dagrate på 640-650 tusen dollar dagen bidrar til å løfte Seadrill, som har en ledig rigg i samme kategori, sier Thoresen

Flere E24-nyheter

Her kan du lese mer om