Granskingen av In Aménas-angrepet er klar

Torsdag presenterer Statoil selskapets granskingsrapport etter terrorangrepet mot anlegget i In Aménas i Algerie i januar.

Uncredited
  • NTB
Publisert:

Fem norske Statoil-ansatte ble drept i gisselaksjonen terrorangrepet mot anlegget til Statoil, britiske BP og algeriske Sonatrach i In Aménas.

E24 dekker pressekonferansen - følg med fra klokken 12.

Til sammen ble 40 ansatte i de tre selskapene drept, mens omtrent like mange gisseltakere omkom i redningsaksjonen. Fra nyheten om terroraksjonen ble kjent til tragedien var et faktum og i tiden etterpå har to spørsmål vært sentrale:

Hva var det som egentlig skjedde og hvordan kunne det skje?

– Rapporten vår legges fram torsdag. Mandatet til granskningsgruppa har vært å gjennomgå hendelsesforløpet ved In Aménas og identifisere mulige læringspunkter for Statoil, sier mediekontakt for internasjonale oppstrømsaktiviteter, Bård Glad Pedersen i Statoil, til NTB.

Utover det ønsker ikke selskapet å kommentere rapporten i forkant.

Grundig

Det er granskingsgruppas leder Torgeir Hagen som legger fram hovedkonklusjonene i rapporten hos Statoil på Fornebu utenfor Oslo torsdag fra klokka 12. Den pensjonerte generalløytnanten har tidligere vært sjef for Etterretningstjenesten og var dessuten medlem av Gjørv-kommisjonen etter 22. juli 2011.

Granskningsgruppa i Statoil har de siste seks månedene gjennomført mer enn 120 samtaler med Statoil-ansatte, samarbeidspartnere i fellesforetaket, representanter for myndighetene i Algerie og andre relevante kilder. Deretter er resultatene analysert.

Hagen har tidligere uttalt at det viktigste for dem har vært å finne svar på om Statoil kan lære noe etter angrepet. Han håper resultatene vil gjøre konsernet i stand til å forbedre seg ytterligere på områdene sikkerhet, risikovurdering og kriseberedskap.

Sikkerhetssjef sa opp

De siste ukene har det kommet flere påstander om terroraksjonen fra britisk side. Flere av de BP-ansatte på anlegget har stått fram og fortalt om kaoset og grusomhetene de tre dagene dramaet utspant seg. De er klare på at mellom 20 og 30 algeriere på anlegget åpenlyst støttet terroristene.

I Channel 4-dokumentaren “Siege in the Sahara» hevdes det at sikkerhetssjefen til BP, Paul Morgan, hadde sagt opp stillingen sin rett før angrepet i januar. Årsaken var at han mente sikkerheten ved anlegget var mangelfull, melder offshore.no. Morgan var på sitt siste oppdrag ved In Aménas da han ble den første vestlige som ble drept av terroristene. De overlevende har også kritisert hærens aksjon, og hevder de bombet og angrep anlegget uten å ta hensyn til gislene.

I dokumentaren får Statoil ros for å ha gått grundig til verks med egen gransking. BP har overlatt granskingen til politiet, noe flere av dem som ble tatt som gisler har vært kritiske til.

Sikkerheten rundt oljeanleggene i In Aménas er skjerpet, og regiondirektør Djelloul Chaib i det algeriske oljeselskapet Sonatrach har overfor NRK uttrykt ønske om at BP og Statoil kommer tilbake. Men de to selskapene krever blant annet fysiske sperringer rundt området før de vil returnere.

Sonatrach regner uansett med at anlegget vil være i full drift i løpet av året eller ved inngangen av neste år.

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Granskingen av In Aménas-angrepet er klar

  2. Statoil-ansatte påplass i Algerie igjen

  3. Betalt innhold

    Skarp sikkerhets-kritikk av In Aménas

  4. Statoil legger fremIn Aménas-rapporten

  5. Statoil gir seg selvsikkerhets-stryk