Trump-toll og svakere makrotall: Spår rentekutt fra USAs sentralbank

Uro i verdensøkonomien, fallende optimisme og lav inflasjon gjør at norske banker tror Fed kan varsle rentekutt på junimøtet.

LUSKER I BAKGRUNNEN: USAs handelspolitikk bidrar til stor usikkerhet for USA og verdens økonomi, og markedene er uttrykker stor usikkerhet for hva president Donald Trump vil gjøre rundt neste sving. Usikkerheten gjør at Jerome Powell, som er sjef for den amerikanske sentralbanken (Fed), kan se seg nødt til å sette ned renten allerede denne måneden.

Foto: Carlos Barria Reuters
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:,

I saken vår sto det først at Danske Bank tror det blir rentekutt i juni. Det korrekte er at de tror det blir varslet rentekutt i juni, men at selve rentekuttet kan komme senere i sommer eller i høst.

Etter mange år med sterk økonomisk vekst har de amerikanske rentene blitt satt gradvis opp.

Etter årsskiftet har derimot Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) valgt å sitte rolig i båten på grunn av opprørt sjø.

I stedet for videre rentehevinger har spekulasjonene for alvor begynt om at sentralbanken etter hvert vil måtte kutte renten igjen.

Stemningen i økonomien har blitt enda dårligere de siste ukene, etter at handelskrigen mellom USA og Kina har eskalert, og etter at USA har truet Mexico med toll hvis de ikke får kontroll på migrasjonen til USA.

Dette, sammen med lav inflasjon og fallende PMI (se faktaboks), gjør at Danske Bank tror Fed vil varsle rentekutt nå i juni, og at kutt kan komme i sommer eller i høst. Det kommer et halvt år etter at markedene var overbevist om at rentene i USA skulle opp, opp og opp.

– Våre analytikere tror det blir et varslet rentekutt for å forsikre seg om at veksten ikke avtar veldig mye, sier Frank Jullum, som er sjeføkonom i Danske Bank.

Tirsdag uttalte James Bullard, som er sjef for Fed i St. Louis, at Fed kan kutte renten nå snart.

I en tale tirsdag sa Fed-sjef Jerome Powell at sentralbanken var klare til å gjøre det som er nødvendig for å opprettholde oppgangen og inflasjonen som nå ligger litt under bankens mål på to prosent.

To kutt

I Nordea deler de diagnosen Danske Bank har satt.

– Fed blir nok tvunget til å være mer duete (se faktaboks, red.anm.), og de vil nok fremheve usikkerhet og markedsuro som en følge av handelskonfliktene. Vi tror de blir å ymte frempå om rentekutt ved neste korsvei, sier sjeføkonomi Nordea Markets, Kjetil Olsen.

DNB tror handelskrigen vil eskalere, og for å møte økt usikkerhet tror de Fed vil gjøre to rentekutt – trolig i høst.

– I lys av senere tids utvikling har vi endret våre scenarioer fra april, som var en handelsavtale og deeskalering av handelskrigen, skriver DNB i et notat signert av sjeføkonom Kjersti Haugland og valutastrateg Magne Østnor.

Les på E24+

The New York Times: Hvordan skal den amerikanske sentralbanken bekjempe den neste resesjonen?

Kuvending

Lang tids vekst i økonomi har blitt fulgt av høyere renter i USA, og inntil årsskiftet var det ventet tre nye rentehopp i 2019. Nå, seks måneder senere, venter markedene at rentene skal ned.

– Når avmatningen i veksten kommer samtidig som at prisveksten er under inflasjonsmålet, og konflikten med Mexico eskalerer, så har stemningen i markedet blitt så surt at det taler for rentekutt, mener Jullum.

– Vil egentlig rentekutt hjelpe når mange av problemene kommer fra utenrikspolitikken?

– Det løser ikke handelskonfliktene, men det demper de negative utslagene ved å stimulere økonomien gjennom økt risikoappetitt og et bedre sentiment. Ved å kutte renten vil Fed vise at de er rede til å kutte renten for å understøtte den økonomiske veksten, svarer Jullum.

Les også

Handelskrig og frykt for aksjekrasj presser USA-renter mot resesjonsnivå

Markedene har priset inn fire rentekutt i USA frem mot 2020. Danske Bank tror vinden snur før det.

– Markedet har tatt full sats på en eskalering, og at det kan bli en resesjon dersom rentene ikke kuttes. Vår forventning er en handelsavtale med Kina, og at det gir en bedre global økonomi. Men når vi ser at USA bruker tollsatsene i en innvandringspolitisk setting, som gjør det situasjonen uforutsigbar, sier Jullum.

– Depressivt marked

Også Danske Bank tror handelskonflikten mellom USA og Kina blir løst.

– Får du to-tre måneder med korreksjon i aksjemarkedet, så gjør det at partene sannsynligvis vender tilbake til forhandlingsbordet.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Rentekutt kan komme raskere enn vi tror

Frem til en eventuell løsning, så er Nordea er enige i at markedsuro og politisk usikkerhet taler for rentekutt.

– Aksjemarkedet har falt noe, men de lange rentene har kommet veldig mye ned. Man skulle kanskje tro at aksjene skulle gått enda mer ned, gitt det store fallet i de lange rentene. Det gjør det kinkig for Fed dersom de kommuniserer standhaftighet. Det er et ganske depressivt marked, sier Olsen.

Nedturen de siste månedene handler mer om politikk og Trump enn økonomien som sådan, mener Olsen.

– Økonomi og politikk virker sammen. Når han nå spiller haraball med Kina og Mexico, så får det tilbakevirkninger i økonomien. Dette svinger noe, og selv om Fed skal jobbe mer langsiktig, så blir de trengt opp i et hjørne. Hvis de ikke responderer så er jeg stygt redd for at aksjemarkedet skal gå mye ned, sier Olsen.

Han understreker at Nordea tror Fed vil se an utfallet på G20-møtet, som er like etter neste rentemøte i USA.

Tviler Norge smittes

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Mens europeisk og amerikansk økonomi står overfor noen utfordringer, så er Norge fortsatt inne i en god periode. Norges Bank har justert opp rentene to ganger siden september, og i juni er det ventet nok en renteheving her på berget.

Jullum tviler på at økte renter i USA vil påvirke styringsrenten i Norges Bank.

– Det blir i så fall på marginen, da rentene i Europa har mer å si for Norges Bank. Samtidig kan de norske rentene få en indirekte effekt gjennom valutakurs og oljepris. Frykten for lavere global vekst gjorde at oljeprisene falt 10–12 prosent nå sist uke. Det gir lavere investeringer på norsk sokkel og lavere lønnsvekst, alt annet likt, sier Jullum.

DNB tviler på at uro i verdensøkonomien får Norges Bank til å snu.

– Norges Bank er alene som den eneste hauken, med rentehevinger i juni og desember, skriver de.

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 2. Rente
 3. Nordea
 4. Danske Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA

 2. Sjeføkonom tror rentetoppen allerede er nådd: – Norges Bank må avlyse rentehevingen

 3. Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

 4. Annonsørinnhold

 5. Full rentesplid etter Norges Bank-rapport: – Jo, vi er spente

 6. Rentefall kan varsle resesjon