Wolfowitz får støtte av Washington

Den amerikanske regjeringen er de eneste som forventer at lederen av Verdensbanken blir sittende etter kjæreste-skandalen.

Publisert:

Ledern av Verdensbanken Paul Wolfowitz er i hardt vær etter at kjæresten, Shaha Riza, fikk en svært lukrativ jobb i det amerikanske utenriksdepartementet.

Styret i Verdensbanken diskuterer nå skjebnen til den i utgangspunktet svært kontroversielle presidenten og sier en avgjørelse vil komme snarlig.

Kun Bush-støtte

Så langt synes det som om kun Det hvite hus i Washington har tro på at han fortsetter i stillingen, skriver BBC.

Blant annet skal den amerikanske finansministeren Henry Paulson, som forøvrig er verdens rikeste finansminister, ha uttrykt støtte til den hardt prøvede Verdensbank-presidenten.

- Paul Wolfowitz er en veldig trofast offentlig tjenestemann, utalte Paulson, som sa han hadde "veldig høy aktelse" for Wolwowitz.

Riza hevder selv at hennes rolle i saken er uskyldig offer, og sier at hun ble flyttet fra kommunikasjonsavdelingen i bankens Midtøsten-avdeling mot sin vilje.

Bedre betalt enn Rice

Hun rykket imidlertid flere hakk opp i lønn og kan i dag heve en skattefri lønn på 1,1 millioner kroner, som er høyere enn den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice hever før skatt.

Wolfowitz selv benektet først involvering i saken, men har senere snudd rundt og beklaget.

Styret i Verdensbanken nekter for å være involvert i ansattelsen og lønnsforhøyelsen, selv om Wolfowitz hevder det motsatte.

Styret avgjør skjebnen

Det er dette styret, som består av 24 direktører fra medlemsland, som nå skal avgjøre Wolfowitz' skjebne.

Som da han ble valgt i til stillingen i 2005, synes nå Bush-regjeringen å være hans eneste støttespiller.

De ansatte i Verdensbanken og globale utviklingsgrupper hevder at oppførselen hans har ødelagt tillitten til Verdensbanken og har krevd at Wolfowitz' avgang.

Omstridt ulvehauk

Det skapte stor kontrovers da det i 2005 ble klart at Paul Wolfowitz var amerikanernes kandidat til sjefsstolen i Verdensbanken.

Les også:Ja til omstridt hauk

Som en av haukene i George W. Bushs nykonservative krets, sterk Israel-tilhenger og regnet som en av hovedarkitektene bak Irak-krigen - var det få utenom Bush-regjeringen som forventet at den daværende viseforsvarsministeren skulle kunne gjøre en god jobb for verdens fattigste.

- Verdensbanken vil nok en gang bli et hatobjekt. Dette kan føre til gateprotester og vold verden over, sa nobelprisvinner og tidligere sjeføkonom i Verdensbanken, Joseph Stiglitz, i forbindelse med utnevnelsen av Wolfowitz.

Kritikken har imidlertid vært svært mildere enn det man fryktet.

Foruten spytt i kammen og hullete sokker, har kritkken rundt Verdensbank-sjefen frem til nå nesten vært fraværende.

Flere nyheter E24

Publisert: