- Dårligste boligmarked siden depresjonen

Toppsjefen i USAs nest største boliglånsbank skjønnmaler ikke situasjonen.

Publisert:

Wells Fargo WFC er USAs nest største boliglånsbank. Nå tror banken at tapene på boliglån vil øke i fjerde kvartal, og forbli på et høyt nivå gjennom 2008.

Dårlig boligmarked

Boligprisene i USA har steget kraftig i mange år. Samtidig har en stadig mer optimistisk banksektor i større og større grad kastet boliglån etter kunder.

Men nå er festen slutt.

- Vi har ikke sett et så landsomfattende prisfall siden den store depresjonen, sa John Stumpf, toppsjef i Wells Fargo, på et seminar om boligmarkedet torsdag.

Dermed falt aksjekursene på alle de store amerikanske bankene. Kursen på Wells Fargo falt med 3,9 prosent. Morgan Stanley MS og Citigroup C falt med over 4 prosent.

Se kursutviklingen det siste døgnet på Børs24.

Stumpf vil ikke spå om hvor lenge det er igjen av bolig- og finanskrisen i USA.

- Men jeg tror ikke vi er i siste runde, sa han.

I tredje kvartal hadde Wells Fargo tap på 0,77 prosent av sine boliglån. Det er særlig i Midt-Vesten og i California tapene er store. Det er også her boligmarkedet har vært dårligst.

For mange boliger

Stumpf mener boligprisene er presset ned av den store nybyggingen de siste årene. Dette har skjedd over hele USA, mens dette vanligvis skjer på avgrensede områder.

Men han mener at markedet vil komme i form igjen snart. Med lave renter og økonomisk vekst, vil salget av nye boliger ta seg opp til normalt nivå.

Høyere renter

Stumpf mener 2008 blir et svært interessant år. Neste år skal mange boliglåntakere få ny og høyere rente på sine boliglån.

Mange banker har operert med en lav rente, en lokkerente, de første to årene på et 30-årig lån. Mange av subprime-lånene som ble utstedt i fjor, vil dermed få ny rente neste år.

Verdifullt seminar

Konferansen som Merrill Lynch har arrangert denne uken har hatt stor verdi. Onsdag beroliget Goldman Sachs-sjefen Lloyd Bankfein aksjemarkedet med forsikringer om at hans bank ikke ville tape noe mer.

Les også: USAs banker puster ut

Men torsdag gikk pilene motsatt vei.

Flere nyheter på E24.

Publisert: