Trump vil stoppe California fra å innføre utslippskrav

JONATHAN ERNST / X90178
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Billige biler til folket, er budskapet fra president Donald Trump når han onsdag sier at det jobbes for å stoppe Californias ambisiøse plan om å innføre tøffere miljøkrav til bilene solgt i staten.

Trump sier man trekker tilbake statenes mulighet for å sette sin egne regler for utslipp, som ble innført under Obama.

California fikk unntak fra loven og kunne sette egne strengere utslippsgrenser enn resten av landet i 2013, da Barack Obama var president.

Trump skriver på Twitter at det er «svært liten forskjell på på utslippsstandarder» om man bruker nasjonale regler, i stedet for reglene California planlegger å innføre.

Kan få følger

Om presidenten lykkes i å hindre California fra å sette tøffere krav til bilprodusentene, kan det få store følger for hele landet, ettersom 13 andre stater planla å følge California i beslutningen, skriver New York Times.

Flere bilprodusenter har inngått avtaler om utslippskutt i California, deriblant Ford, som senere ble kritisert av Trump for å lage altfor dyre biler.

Trump-administrasjonen mener Californias strengere krav fører til økte kostnader for forbrukerne, at de vil virke dempende på salg av nybiler, og at resultatet blir flere eldre og mindre trygge biler på veiene.

Californias guvernør Gavin Newsom mener Washington undergraver delstatens makt og kaller det en langvarig «politisk feide» som han varsler at han vil kjempe tilbake mot i rettsapparatet.

Planen om at stater kan ha forskjellige krav til bilene som produseres, har lenge blitt forespeilet som et mareritt for bilindustrien (for abonnenter)

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Bil
 3. California
 4. Politikk
 5. Klima

Flere artikler

 1. California saksøker Trump-administrasjonen

 2. Trump truer med å holde tilbake nødhjelp til California-branner

 3. Trump setter ikke New York i karantene

 4. Annonsørinnhold

 5. Coronaviruset: California erklærer unntakstilstand

 6. USAs handelsminister: Det finnes andre alternativer enn straffetoll