EU må redde Italias kulturarv

Søndag og mandag går italienerne til stemmeurnene. Men debatten om det elendige vedlikeholdet på landets kulturarv nådde aldri opp i valgkampen.

BEVARER: Ved hjelp av EU-midler er nå sårt tiltrengte vedlikeholdsarbeider i gang i den romerske byen Pompeii.
  • Brynjar Skjærli
Publisert: Publisert:

I 2010 raste «Gladiatorenes hus» sammen i den unike romerske byen Pompeii i Sør-Italia. Debatten de kulturinteresserte hadde ført en god stund fikk plutselig stor oppmerksomhet.

Spørsmålet var: Hvorfor tar vi ikke vare på kulturminnene, noen av verdens mest kjente?

UNESCO rangerer Italia som det mest kulturrike landet i verden. Til tross for det, er Italia blant de europeiske nasjonene som bruker minst på kultur. Mens Frankrike bruker én prosent av bruttonasjonalproduktet på kultur, har Italia på 2000-tallet brukt om lag 0,2 prosent.

- Det var latterlig

Statsministeren i 2010, Silvio Berlusconi, ble beskyldt for å gi blaffen i forfallet fordi han kuttet finansieringen til formålene. Dessuten satte han det som ble karakterisert som «ukvalifiserte mennesker» til å ta vare på landets kulturminner.

Kritikken rettet seg først og fremst mot Sandro Bondi, Silvio Berlusconis kompis, som fikk jobben som kulturminister.

For halvannet år siden kom Mario Monti til makten i Italia. Hans eneste oppgave var i praksis å hindre landets økonomi i å kollapse.

I en knivskarp konkurranse om pengene tapte kulturen - igjen.

- Vi doblet budsjettet på kunst og kultur i løpet av to år. Det var en nasjonal plan for restaurering av små og store anlegg. Alt stoppet med Berlusconis første regjering. Det var latterlig, sa Giovanna Melandri, som var kulturminister i en sentrum-venstre regjering i årene 1998 til 2001, til The Independent i 2010.

Det er nettopp denne alliansen som er favoritter når italienerne går til urnene i dag og i morgen.

Usikkert utfall

Venstresidens Pier Luigi Bersani leder i meningsmålingene, men det er ikke opplagt at han klarer å forme en stabil flertallsregjering som kan gjennomføre de nødvendige økonomiske reformer.

Hans sentrumspartner, avtroppende statsminister Mario Monti, har nemlig levert en skuffende valgkamp, slik at valgets utfall er usikkert.

Samtidig lokker Silvio Berlusconi med skattereform, og den tidligere komikeren Beppe Grillo samler store folkemengder med sine tirader mot korrupte politikere.

På sin vei til stemmelokalene går tusenvis av italienere i dag forbi kulturminner som trenger omfattende vedlikehold.

Pompeii er bare ett av mange eksempler. Også i Venezia og Roma har alarmen gått for lenge siden.

Men selv om sentrum-venstre skulle vinne valget, er det likevel lite som tyder på at kulturminner vil bli et høyprioritert område.

Den italienske økonomien står nemlig fortsatt på kanten av stupet. Og selv om valgkampen har vært preget av Silvio Berlusconis skattekuttprogram, vil italienerne bli pålagt økonomiske sparetiltak i lang tid fremover.

Noen av verdens ledende eksperter på området har uttalt at det er et mirakel at ikke mer av Pompeii allerede har falt sammen.

Nå har EU tatt tak i problemet.

Tidligere denne måneden startet bevaringsarbeidet «Det store Pompeii-prosjektet» som er kostnadsberegnet til 800 millioner kroner. Om lag 315 av millionene kommer fra EU.

SJEFSARKEOLOG: Teresa Elena Cinquantaquattro sier at Pompeii har blitt et symbol på forfallet blant arkeologiske funnsteder i Italia.

- Det er absolutt nødvendig at vi har et vedlikeholdsprogram for kulturminner i Italia, sa EU-kommisjonær for regionalpolitikk Johannes Hahn da arbeidet ble satt i gang.

- Alle arkeologiske kulturminner i Italia lider. Pompeii har blitt et symbol på situasjonen, sier sjefsarkeolog ved Pompeii Teresa Elena Cinquantaquattro til VG.

På spørsmål om hvor store midler anlegget egentlig har behov for, slår hun ut med armene som om det ikke finnes noen grenser.

- Det er ikke bare penger som er problemet. Vi mangler kompetanse, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Lokker folket med skattelette:Silvio fosser frem

  2. Monti vil lede sentrumskoalisjon

  3. - Paven kan stoppe Berlusconi-seier

  4. Disse kniver om makten i Italia

  5. - Dette er det mulige skuddet for baugen for hele europrosjektet