Dommer stanser bruk av penger til Trumps mur

En føderal dommer har lagt ned forbud mot at penger fra det militære kan brukes til å bygge muren mot Mexico som president Donald Trump vil ha.

President Donald Trump besøkte i april grensa til Mexico i California, der det er bygd en liten strekning ny mur. Nå har en dommer lagt ned forbud mot at han kan bruke de militæres penger til å bygge mur.

Foto: Jacquelyn Martin AP
Publisert:

Dommer Haywood S. Gilliam i Oakland i California slår fast at overføringen av 2,5 milliarder dollar fra det militæres kamp mot narkotikasmugling er ulovlig.

– Denne beslutningen viser at presidenten ikke har noen myndighet til å bruke skattebetalernes penger som ikke er bevilget av Kongressen, sier advokat Dror Ladin i American Civil Liberties Union, som var blant organisasjonene som saksøkte myndighetene.

Les på E24+ (for abonnenter)

The Economist: En dommedagsprofets tilståelser

Trump svarte at administrasjonen vil anke beslutningen umiddelbart, og at han har stor tro på å vinne fram.

Grensemuren mot Mexico var et av de viktigste løftene til Trump i valgkampen, men siden han ikke greide å få støtte i Kongressen, erklærte han i februar krisetilstand langs grensa. En krisetilstand gjorde det mulig å hente 6,7 milliarder dollar til bygging av en mur fra andre departementer, først og fremst forsvarsdepartementet.

Som svar på dette ble myndighetene i Washington saksøkt av delstatene California og New Mexico, og av ACLU og miljøorganisasjonen Sierra Club.

Les også

Dyrt for USA å ha migrant-barn i leirer: Koster mer enn luksusrom på Trump-hotell

Les også

Trump og Xi utsetter nye tolløkninger

Les også

To tidligere Höegh Autoliners-sjefer tiltalt i USA

Her kan du lese mer om