Dagens rare

Thorning kaster seg inn i «frikadellekrigen»

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kaster seg nå inn i den såkalte «frikadellekrigen» og sier bestemt nei til å fjerne svinekjøtt fra menyen ved offentlige institusjoner.

SLUTTER MED SVINEKJØTT: Flere danske barnehager har sluttet å servere svinekjøtt, av hensyn til muslimer og jøder som har forbud mot å spise slikt kjøtt i sin religion.

Alex Gallardo
  • NTB
Publisert: Publisert:

Flere danske barnehager har besluttet å stryke svinekjøtt fra menyen av respekt for muslimer og jøder som i henhold til sin religion ikke skal spise slikt kjøtt.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt reagerer på dette og mener at det er galt å stanse servering av dansk fleskestek og frikadeller.

– Det skal man ikke langsomt snike ut av våre offentlige institusjoner fordi man skal tilpasse seg en annen kultur. Det er jeg rett og slett imot, sier hun til Politiken.

Thorning-Schmidt advarer mot at man «på grunn av noen særhensyn» skal gi slipp på noe av det dansker «oppfatter som helt alminnelig i Danmark».

– Jeg er loddrett imot dette og har alltid vært det. Jeg syns man skal holde fast ved den måten vi spiser på, sier hun til Jyllands-Posten.

Hun understreker at danske institusjoner selvsagt skal ta hensyn til andre kulturer og mener at debatten derfor også handler om merking der det tydelig går fram om kjøttet kommer fra dyr som er slaktet i henhold til halaltradisjon.

– Jeg kan godt forstå at danskene gjerne vil vite om det er bedt en bønn for dyret før det ble slaktet, sier hun.

Den danske statsministeren støtter imidlertid ikke kravet om lovpålagt merking av kjøtt, men oppfordrer produsentene til å fortelle om det er halalkjøtt eller ikke.

– Jeg syns produsentene skal overveie å merke det, sier hun til Jyllands-Posten.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagens rare

Flere artikler

  1. Danmarks regjering varsler ny vekstpakke

  2. EU fikk ikke lederkabalen til å gå opp

  3. Ny lederkamp for EU

  4. Annonsørinnhold

  5. Salgsvekst for halal-pinnekjøtt

  6. Bransjeforening: – Forbrukerne må gjøre sine valg