Tre deler Nobelprisen i økonomi for arbeid mot fattigdom

Nobels minnepris i økonomi tildeles Abhijit Banerjee, Esther Duflo og Michael Kremer for deres eksperimentelle arbeid for å lindre global fattigdom.

Publisert:

Det kom frem under en pressekonferanse mandag formiddag.

«På bare to tiår har deres nye eksperimentelle tilnærming forvandlet utviklingsøkonomien til et blomstrende forskningsfelt,» heter det i begrunnelsen for tildelingen fra Kungliga Vetenskapsakademien som står bak utvelgelsen av prisvinnerne.

Yngste prisvinner noensinne

Fransk-amerikanske Esther Duflo er den andre kvinnen i historien som får økonomiprisen. Duflo er 46 år gammel og er med det også den yngste noensinne til å motta prisen.

Hun er sammen med Banerjee professor ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). De to har sammen skrevet boken «Poor Economics – A radical rethinking of the way to fight global poverty».

Esther Duflo er en av tre forskere som tildeles Nobels minnepris i økonomi

«Årets prisvinnere har introdusert en ny angrepsmåte for å få pålitelige svar på hvordan man kan bekjempe global fattigdom. I korthet handler det om å dele opp den store spørsmålene i mindre mer håndterlige spørsmål – for eksempel hvilke spesielle handlinger som er mest effektive for å forbedre elevers skoleresultat eller barns helsetilstand,» heter det i begrunnelsen.

«De har vist at slike mindre, mer veldefinerte spørsmål vanligvis kan besvares ved nøye utformede eksperimenter blant direkte berørte mennesker».

Kremers forskning dreier seg om utdanning, helse, vann og landbruk i utviklingsland. Han er utnevnt til en av årets forskere i Scientific American, og vunnet priser for sitt arbeid med helseøkonomi, landbruksøkonomi og Latin-Amerika.

– Metodene dominerer utviklingsøkonomier

Det var Kremer som i sin tid startet med tilnærmingen om å dele opp den store spørsmålsstillingen. Dette skjedde gjennom en rekke felteksperimenter som testet forskjellige tiltak som kunne forbedre skoleprestasjoner i vestlige deler av Kenya.

«Abhijit Banerjee og Esther Duflo, ofte sammen med Michael Kremer, fortsatte å arbeide på lignende måte i andre land og med andre måter. Deres eksperimentelle forskningsmetoder har i dag blitt helt dominerende blant utviklingsøkonomier,» heter det i begrunnelsen.

Banerjee har i tillegg til sitt virke som professor på MIT, tidligere vært direktør for byrået for forskning og økonomisk analyse. Han har forfattet flere artikler og fire bøker, en av bøkene hans vant årets businessbok som kåres av Goldman Sachs. Banerjee har også jobbet i FNs panel for høytstående personer for utvikling etter 2015.

Dette er Nobelprisen i økonomi

Økonomiprisen går offisielt under navnet Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel, men går også under navnet Nobels minnepris i økonomi, eller Nobelprisen i økonomi.

I motsetning til de øvrige Nobelprisene var aldri økonomiprisen en del av Alfred Nobels testamente. Den ble første gang utdelt i 1969 i forbindelse med den svenske sentralbankens 300-årsjubileum.

Prisen har vært omstridt blant Alfred Nobels familie, som gjentatte ganger har motsatt seg at prisen skulle kalles en nobelpris, samt at den deles ut samtidig som de øvrige Nobelprisene.

Publisert:

Her kan du lese mer om