Britene ut av EU

Dette sier forhandleren er hovedpunktene i brexitavtalen

Løsningen har fire hovedpunkter, noen av dem har vært vanskeligere enn andre, ifølge Michel Barnier.

STEPHANIE LECOCQ / EPA
 • E24
 • NTB
Publisert:

– Løsningen hviler på fire hovedpunkter, sa EUs brexit-forhandler Michel Barnier i Brussel etter at avtalen var klar.

Det første er at Nord-Irland skal følge EU-regler på en rekke handelsområder, særlig når det gjelder varer. Varene skal sjekkes og fortolles på vei inn i Nord-Irland fra Storbritannia eller tredjeland, ikke når de krysser grensen til Irland.

Storbritannia får ansvar for at disse varene fortolles riktig. Dersom de skal selges og brukes i Nord-Irland, skal det betales britisk toll. Skal de videre til Irland eller andre deler av EU, skal britene kreve inn EU-toll på veien av unionen.

Les også

Brexit: Samarbeidsparti vil velte Johnsons avtale

Vanskelige momsregler

Det tredje punktet, som også var det vanskeligste å få i land, var å sikre at momsregler ikke førte til konkurransevridning.

– Dette punktet ble vi enige om i natt. Det er viktig at merverdiavgiften er konsekvent for varegrupper på begge sider av grensen. For enkelte kategorier bør det ikke være noen forskjell, forklarte Barnier. I praksis betyr det at Nord-Irland skal følge irske momsregler, men formelt være en del av Storbritannias momsregime. Inntektene fra denne avgiften går til den britiske statskassen.

For tiden er merverdiavgiften på 23 prosent i Irland og 20 prosent i Storbritannia. I likhet med Norge har begge landene redusert avgift for enkelte varer og tjenester.

Det siste av Barniers hovedpunkter handler ikke om økonomi, men om politikk og lokalt selvstyre.

Les på E24+

Bloomberg: Her er noen av de store aksjevinnerne hvis brexitavtalen kommer

Selvstyre

Etter at de nye reglene har vært på plass i fire år fra utløpet av en overgangsperiode som i utgangspunktet varer ut 2021, skal nordirske myndigheter stemme over om de skal fortsette å følge EUs regler. Den avgjørelsen skal tas av de nordirske selvstyremyndighetene, som kollapset i januar 2017 og har ligget nede siden.

– For at avtalen skal være bærekraftig, må den være demokratisk forankret, sa Barnier. Både Johnson og hans irske kollega Leo Varadkar var opptatt av dette da de møttes tidligere i uken, et møte Barnier trakk fram da han ble spurt om når vendepunktet i forhandlingene kom.

Med simpelt flertall kan regionforsamlingen i Stormont videreføre reglene i fire år av gangen. Dersom vedtaket får støtte på tvers av politiske og religiøse skillelinjer, kan løsningen forlenges med åtte år av gangen.

Les også

Pundet løftes etter brexitavtale: Dyreste siden folkeavstemningen i 2016

Lørdag

Skulle Nord-Irland si nei til fornying, inntrer en «nedkjølingsperiode» som skal vare i to år før den delen av brexitavtalen slutter å gjelde.

Britiske folkevalgte har vedtatt å møtes i Underhuset lørdag for å debattere regjeringens nye brexitavtale med EU. Det er første gang på 37 år at Parlamentet samles på en lørdag.

Parlamentet vedtok tidligere i høst den såkalte Benn-loven, som sier at hvis ingen utmeldingsavtale er godkjent av Parlamentet innen lørdag 19. oktober, må statsministeren skrive et brev til EU der han ber om en ny forlengelse av forhandlingsperioden.

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. Irland
 4. Storbritannia
 5. EU
 6. Nord-Irland
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen

 2. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

 3. Brexitsamtalene fortsetter – ingen gjennombrudd i natt

 4. Annonsørinnhold

 5. EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer

 6. BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale