Pakistan får 52 milliarder kroner fra IMF

Det internasjonale pengefondet (IMF) vil utbetale en redningspakke på til sammen 6 milliarder dollar over 39 måneder for å hindre krise i økonomien i Pakistan.

Pakistans finansminister Asad Umar

Foto: Farooq Naeem AFP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det opplyser IMF i en pressemelding mandag. Det er over et halvt år siden Pakistans finansminister Asad Umar varslet at han vil innlede samtaler med IMF. Analytikerne sa i oktober at regjeringen håpet å få lån på over 66 milliarder kroner for å unngå en kollaps i økonomien. De ønsket da også nye lån fra Kina, som allerede har investert kraftig i landets energisektor og veier.

En delegasjon fra IMF ledet av Ernesto Ramirez Rigo har vært i Islamabad i Pakistan fra 29. april til 11. mai for å diskutere IMFs støtte til myndighetens økonomiske reformprogram. Ramirez Rigo uttaler at de pakistanske myndighetene og IMF-teamet har kommet fram til avtalen om en 39 måneders utvidet fondsordning (EFF) for rundt 6 milliarder dollar.

Støtter strategi

Av avtalen framgår det hvordan den pakistanske økonomien skal styrkes for å komme på fote igjen.

– Programmet tar sikte på å støtte myndighetens strategi for sterkere og mer balansert vekst ved å redusere innenlandske og eksterne ubalanser, forbedre bedriftsmiljøet, styrke institusjoner, øke gjennomsiktigheten og beskytte sosiale utgifter, sier Ramirez Rigo

Les også

Guaidó varsler nye protester i Venezuela

Etter et besøk i Pakistan offentliggjorde IMF i fjor en rapport som fastslo at landet har store økonomiske utfordringer med fallende vekst, store underskudd på statsbudsjettet og lave internasjonale valutareserver. Ifølge IMF er hovedårsakene til problemene en overvurdert valuta og altfor lett tilgang til lån.

Tidligere hjelp

Pakistan har også tidligere fått hjelp fra IMF, blant annet i form av et lån på mange titalls milliarder kroner i 2013.

Ifølge IMF-rapporten hadde Pakistan begynt å bevege seg i riktig retning, men fondet mente det var langt igjen.

– Avgjørende politiske grep og betydelig ekstern støtte vil være nødvendig for å stabilisere økonomien, het det i rapporten, som blant annet oppfordret myndighetene til å løse opp sin strenge kontroll av valutaen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Pakistan
  2. IMF

Flere artikler

  1. Telenor-ansatte mishandlet lånekunde i Pakistan

  2. Coronakrisen: 180 millioner i gjeldshjelp til fattige land

  3. IMF maner rike land til å gjøre mer: – Pandemien ikke er over før den er over i alle land

  4. Pakistan håpet på olje-jackpot – men letebrønn skuffet

  5. Betalt innhold

    Koranbrenning er ikke det største problemet til Telenor i Pakistan