Rømmer byen: Prisras på Manhattan
NEW YORK (E24): Leieprisene på Manhattan har enkelte steder nærmest halvert seg, og i tredje kvartal falt salget av boliger med over 50 prosent sammenlignet med året før.
– Hvem ønsker å bo på trange rom når de er nødt til å jobbe eller studere hjemmefra, og når byens kultur- og uteliv er sterkt begrenset, spør boligekspert og megler Cash Jordan mens han viser E24 opp til en tom treroms i det populære området West Village på Manhattan.
Denne utleieleiligheten har nå en månedspris på 3.500 dollar, 32.255 kroner med dagens kurs. I året tilsvarer det 387.060 norske kroner.
Før pandemien ble samme leilighet leid ut for 65.000 dollar i året, opplyser Jordan. Med andre ord har utleieprisen på denne leiligheten nærmest halvert seg siden coronakrisen brøt ut i den amerikanske storbyen.
– Nå kutter huseiere husleien drastisk. I tillegg fjerner de megleravgiftene og tilbyr flere måneder gratis leie mot lengre signering. Denne leiligheten har kuttet slike kostnader, og de som signerer her vil spare 1.916 dollar i måneden, forteller han mens han holder opp kalkulatoren så E24 får se.
Hardt rammet
New York var i starten av coronapandemien episenteret i USA, og en av de hardest rammede byene med flere hundre dødsfall om dagen. Kapasiteten på sykehusene var sprengt. Det samme var likhusene og begravelsesbyråene.
Økonomien ble og blir fortsatt rammet hardt. De 40 millioner turistene som besøker New York hvert år, uteblir. Flere restauranter, butikker og barer har stengt eller gått konkurs. I august hadde delstaten en arbeidsledighet på 12,5 prosent, samme måned hadde også storbyen en dobling i antall skyteepisoder og drap.
Alt dette påvirker leie- og boligmarkedet, forteller daglig leder ved analyseselskapet GS Dataservice, Garrett Derderian.
– Turisme og internasjonale investeringer er to hoveddrivere for økonomien. Når disse uteblir, vil boligmarkedet fortsette å halte.
Han forteller at det i tredje kvartal 2020 ble gjennomført 1.163 boligsalg. Det er en nedgang på 51 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.
Videre viser han til at prisene i enkelte nabolag har sunket med 10 til 15 prosent.
– Antall boliger på markedet steg med 43 prosent tredje kvartal. Boliger med to soverom rapporterte den største økningen med 55 prosent, sier han.
Han legger til at salgsprisen økte med 12 prosent (median) sammenlignet med samme periode i fjor. Han mener at dette ikke er et resultat av pandemien, men at nye skatteregler trådte i kraft i samme periode i fjor.
Flere leier enn eier
Tilbake i leiligheten i et av Manhattans mest populære nabolag, viser Jordan oss rundt. Leiligheten ligger i øverste etasje og du kan se deler av nedre Manhattan fra soveromsvinduet.
Denne leiligheten burde det egentlig ikke vært noe problem å få leid ut, mener Jordan. Han har jobbet med utleieleiligheten siden 2008, men på grunn av pandemien har den ikke blitt leid ut.
I New York er det et flertall av innbyggere som betaler husleie i motsetning til å eie, og Jordan forteller at han aldri har sett at et slikt prisfall har vart såpass lenge som det har nå.
– Nå er vi i oktober, og dette har pågått siden mars. I starten rømte newyorkere fra byen, og jeg hører fra andre kolleger som jobber i utkanten av byen at tilstrømningen av folk har vært større der.
– Prisene her varierer veldig med tanke på hvor attraktivt det er for folk å bo i byen. Hvis skolen din er stengt, og hvis arbeidsplassen din ønsker at du skal jobbe hjemmefra – er ikke knøttsmå leiligheter like attraktivt, sier han.
Vanligvis er de mest hektiske månedene mai til slutten av august. Nå som Manhattan er inne i det ekspertene kaller «off season» ser de ikke bort ifra at prisene for leieleiligheter vil fortsette å synke.
– Antall tomme leiligheter på Manhattan er nå over fem prosent. Vanligvis er de mellom 1,5 prosent og 2,5 prosent. Det var en økning på 171 prosent tilgjengelige leiligheter sammenlignet med samme tid i fjor. Dette har satt ekstremt press på prisingen, som nå er inkludert opptil fire måneders gratis leie og betalte flyttekostnader, i tillegg til å senke brutto leiepris, sier Derderian.
På tross av dette ønsker han likevel ikke kalle dagens situasjon for en boligkrise:
– Noen markeder viser tegn på styrke, spesielt i de ytre bydelene. Imidlertid vil vi trolig se en endring i markedet når vi går inn i de kommende månedene, sier han.
Selv om Guvernør Andrew Cuomo har bevilget krisepakker, bidrar den høye arbeidsledigheten til at enkelte leieboere har slitt med å betale leien sin. Den siste tiden har det foregått flere protester i gatene i New York med krav om at myndighetene må på banen.
Det er ikke uvanlig at folk som flytter til Manhattan og i New York City setter møblement på gaten som de ikke ønsker å ha med seg videre.
Men da corona sto på som verst i byen, kunne man se på sosiale medier at gatene var nærmest gjort om til «loppemarkeder» fordi folk rømte byen.
Jordan synes det er vanskelig å spå fremtiden og mener markedet vil styres av folks villighet til å bo i byen.
Og nå som det er «off season» vil det forbli flere leiligheter på markedet. Hvorvidt leiligheten i West Village vil bli leid ut, er også usikkert.
– Vi vet ikke om det kommer en bølge nummer to, vi vet ikke om New York City igjen blir tvunget til å stenge ned. Alt dette påvirker folks avgjørelse om å flytte til byen.
Derfor er Biden bedre enn Trump for økonomien
Slik unngikk Trump å betale skatt
Amerikaner etter Trumps skatteavsløring: – Han er en blodsuger
Her kan du lese mer om
Flere artikler
USA-bedrifter om arbeidsmangelen: – Ingen å ansette
«Lille Ukraina» i New York: – Vi kommer på jobb og spør «overlevde de natten?»
Broadway åpner opp: – Trodde aldri vi skulle komme oss tilbake
Da 95 leiligheter sto ferdige, var alle solgt til utleieselskaper
Bareier Tone i corona-rammede New York: – Jeg trenger ikke å bli rik. Jeg vil bare overleve