Millioner av amerikanere kan bli hjemløse

Flere millioner amerikanere risikerer fra søndag av igjen å bli hjemløse dersom et midlertidig forbud mot å kaste ut leietakere utløper.

En undersøkelse i begynnelsen av juli tydet på at 3,6 millioner amerikanere risikerer å bli kastet ut fordi de ikke har klart å betale husleia. Her demonstrerer aktivister i Boston fredag med krav om at forbudet mot utkastelser blir forlenget.
 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

President Joe Biden har sagt at en høyesterettskjennelse hindrer ham i å forlenge forbudet som har rådet de siste elleve månedene. Han har i stedet bedt Kongressen ta grep, noe som har satt sinnene i kok blant flere av Bidens demokratiske partifeller.

Over 3,6 millioner amerikanere står i fare for å bli kastet ut fordi de ikke har råd til husleia, ifølge en fersk undersøkelse.

Republikanere har motsatt seg demokraters forsøk på å forlenge forbudet mot utkastelse til midten av oktober. Dermed tok Representantenes hus sommerferie fredag uten å forlenge forbudet som dermed utløper 1. august.

Roxanne Schaefer bor i West Warwick på Rhode Island og har ikke klart å betale husleien på flere måneder. Hun venter i spenning på hva som skjer når det midlertidig forbud mot å kaste ut leietakere utløper.

Skuffet over Biden

I Kongressen ble mange demokrater rystet over at Biden ikke ville utfordre høyesterettskjennelsen, og at han kunngjorde dette få dager før ordningen utløp.

– Vi trodde Det hvite hus bestemte, sier demokraten Maxine Waters til CNN.

Cori Bush og flere andre progressive demokrater overnattet utenfor kongressbygningen i protest og kritiserte egne partikolleger for manglende handling.

– Vi er få timer unna å en boligkrise som kunne vært avverget, sier senator Elizabeth Warren.

– Vi har verktøyene, og vi har pengene. Det vi trenger, er tid, tilføyer hun.

Flere millioner lever i uvisse

Milliarder av dollar som er bevilget for å beskytte leietakere som ikke har råd til å betale husleia under pandemien, står fortsatt ubrukt.

Blant dem som risikerer å bli kastet ut, er Terriana Clark. Hun bodde i bilen sin sammen med mannen og to stebarn store deler av fjoråret, før hun fikk seg en lærerjobb og en leilighet i Harvey i Louisiana.

Nå er 27-åringen igjen arbeidsledig og sliter med å betale leia, forteller hun til The New Orleans Advocate. Hun søkte om støtte fra et lokalt hjelpeprogram for fire måneder siden, men venter ennå.

Lenger nord, i Michigan, ligger også Mary Hunt på etterskudd med leia på husvogna hun bor i. Hun kjører drosje for minstelønn, men har vært syk med covid-19. Hunt har allerede fått varsel om utkastelse og vet ikke hva hun skal gjøre verken med sine eiendeler, eller sine fem katter og en hund.

– Hvis jeg mister denne boligen, så blir de med meg i bilen. Og folk kan tro at jeg er et dophue, men jeg gir ikke slipp på familien min, sier hun om kjæledyrene.

Freddie Davis i Miami mistet jobben som lastebilsjåfør på grunn av koronapandemien. Han er en av flere millioner leietakere som går en svært uviss framtid i møte.

Innført av helsemyndighetene

Forbudet mot utkastelser ble innført av smittevernsenteret CDC som et koronatiltak for å hindre ytterligere smittespredning blant hjemløse.

Kongressen har bevilget over 400 milliarder kroner i føderal boligstøtte til delstatene under pandemien, men mye av pengene har ikke blitt overført. Biden har bedt lokale myndigheter ta grep for umiddelbart å utbetale midlene til huseiere og leietakere.

Det hvite hus har sagt at Biden helst skulle ha forlenget utkastelsesforbudet mens deltavarianten fortsetter å spre seg i USA. Men han må også ta hensyn til at dersom han utfordrer høyesterett, vil det kunne resultere i en kjennelse som begrenser regjeringens mulighet til å håndtere fremtidige folkehelsekriser.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Hjemløshet
 3. Coronaviruset
 4. Elizabeth Warren
 5. Det hvite hus
 6. Joe Biden

Flere artikler

 1. – Vi trenger hjelp

 2. Finansminister advarer om resesjon hvis USA ikke tar hånd om gjeldstaket

 3. Sonya har tre jobber, men ikke råd til et ordentlig hjem

 4. Sentralbanksjefen i USA håper på å få sitte i nok en periode – nå vil venstresiden erstatte ham

 5. Norwegian fjerner alle begrensninger på bruk av cashpoints