Libanons sentralbanksjef etterforskes for korrupsjon i Frankrike

Frankrike etterforsker Libanons sentralbanksjef Riad Salameh for storstilt korrupsjon. Han etterforskes også i Sveits.

Demonstranter har satt fyr på søppeldunker utenfor sentralbanken i Beirut. Bildet er fra mars i år. Libanons økonomiske og finansielle krise regnes som blant de verste i verden de siste 150 årene.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Kilder med nær kjennskap til etterforskningen sier søndag morgen at han er mistenkt for hvitvasking av penger og kriminelle forbindelser.

Sveitsiske myndigheter innledet en lignende etterforskning av Salameh for flere uker siden.

70-åringen har vært Libanons sentralbanksjef siden 1993 og var tidligere høyt respektert. Men den siste tiden har Libanons fungerende statsminister Hassan Diab gjentatte ganger gitt ham ansvaret for at det libanesiske pundet har kollapset under den økonomiske krisen landet er inne i.

Les også

Byen som vil bli verdens kryptohovedstad

Pengeoverføringer?

Libanesere flest mistenker ham og andre høyt plasserte ledere for å ha overført penger til utlandet under massedemonstrasjonene i 2019, da myndighetene forbød vanlige libanesere å gjøre det samme.

Landet har siden blitt rammet av en økonomisk krise som ifølge Verdensbanken er en av de verste i verden siden 1800-tallet.

Salameh har nære forbindelser med den mektige Hariri-familie, som har hatt flere medlemmer i statsministerposten og som også er sentral i landets næringsliv.

I Sveits blir han etterforsket for grov hvitvasking av penger og underslag fra Libanons sentralbank. Han eier også flere eiendommer i Frankrike og har overført penger via landet.

Les også

Hvitvaskingstiltak var tema i 23 møter med DNB

– Enorm hvitvasking

Salameh er anmeldt av flere organisasjoner som bekjemper korrupsjon. To av advokatene som representerer saksøkerne, William Bourdon og Amalie Lefebvre, hevder det er snakk om svært mye penger.

– Enorme hvitvaskingsoperasjoner vil bli undersøkt, og dette bør gi innsyn i enhver krik og krok til mafiaen som har fått Libanon til å knele, sier de i en uttalelse.

I anmeldelsen blir både Salameh, hans bror Raja og sønnen Nadi, samt en nevø og medarbeider i sentralbanken, anklaget for å ha sikret seg store personlige formuer i Europa ved hjelp av økonomisk kriminalitet.

Publisert:
Gå til e24.no