Handelssamtaler mellom Kina og USA

Handelsutsendinger fra Kina og USA har holdt de første samtalene etter at Joe Biden ble president.

USAs handelsrepresentant Katherine C. Tai, her under en høring i finanskomiteen i Senatet tidligere denne måneden, har hatt den første handelssamtalen med Kina etter at Joe Biden ble president.

Susan Walsh / pool via AP / NTB
  • NTB-AFP-DPA
Publisert: Publisert:

Samtalene var åpne og pragmatiske og ble holdt via telefon, opplyste Kinas handelsdepartement torsdag.

Kinas visestatsminister Liu He og USAs handelsutsending Katherine Tai holdt en konstruktiv samtale som var preget av likhet og gjensidig respekt, heter det i uttalelsen fra Beijing.

Den amerikanske delegasjonen sier i en kort uttalelse at det var en åpen samtale der Tai presenterte Bidens og visepresident Kamala Harris synspunkter på handelsspørsmål og også reiste spørsmålene USA har om Kinas del av avtalen.

Økt import

I januar 2020 signerte landene det som ble omtalt som første fase av en handelsavtale. Avtalen medførte en viss våpenhvile i den langvarige handelskrigen mellom landene.

Kina lovet da å øke importen av amerikanske varer med 200 milliarder dollar sammenlignet med 2017. USA ville ikke oppheve noen av tollsatsene mot Kina.

Før samtalene har Katherine Tai sagt at hun undersøker om Kina har overholdt sin del av avtalen. Det er blitt rapportert at Kina er inntil 40 prosent unna å nå målet om økt import.

Første siden august

Møtet er det første mellom forhandlerne siden august i fjor, og er det første siden Biden overtok presidentembetet. Tonen mellom landene var hard i løpet av Donald Trumps tid som president.

Bidens regjering har ikke endret på den tøffe handelsretorikken. De har insistert på at de vil holde tollsatsene på plass mens de får fart på den amerikanske økonomien.

På sin side har Kina opprettholdt toll på noe import fra USA.

Kina var det første store landet som så godt som stanset koronavirusutbruddet innenfor eget lands grenser. Det har ført til en økning i den økonomiske aktiviteten i landet. Salget av kinesiskproduserte varer har økt over hele verden.

Publisert:

Flere artikler

  1. USA og Kina forplikter seg til klimasamarbeid

  2. G7 skal nærme seg selskapsskatt-avgjørelse

  3. Brasil vil igjen ha penger for å stanse hogst i Amazonas

  4. Biden håper å kickstarte ny fase i klimakampen

  5. Yellen frir til selskapsledere: Lover bedre lønnsomhet med Bidens gigantplan