SpaceX er på vei til den internasjonale romstasjonen med astronauter

Elon Musks romfartsselskap SpaceX gjennomførte fredag en vellykket oppskyting, den tredje bemannede romferden på mindre enn ett år.

Vellykkket oppskyting av SpaceX-raketten fredag. Mannskapet skal til den internasjonale romstasjonen.
 • NTB
 • Vetle Halvorsen
Publisert:

Både kapselen Dragon og bæreraketten er brukt tidligere.

Fire astronauter skal sette kursen for Den internasjonale romstasjonen (ISS). Der skal de avløse et annet mannskap som også ble fraktet ut i rommet av SpaceX-fartøyet. De fire nye skal tilbringe seks måneder i bane rundt jorden.

Både kapselen og Falcon-raketten er laget for bli brukt flere ganger. Begge er pusset opp og oppdatert siden forrige tur. Romkapselen er den samme som ble brukt ved selskapets første bemannede ferd til ISS, for drøyt to år siden.

Første gjenbruk med astronauter

Selv om SpaceX har mye erfaring gjenbruk av raketter, og romkapsler for last, er dette første gang de gjenbruker et fartøy som kan brukes av mennesker.

Tre av mannskapet, Shane Kimbrough fra NASA, Frances Tomas Perquet fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa) og Akihiko Hoshide fra Japan, reiser alle til ISS for sitt andre opphold. NASA-astronaut Megan McArthur var på sin side med på den siste reisen for å reparere Hubble-teleskopet i 2009. Astronautene er ventet å ankomme ISS lørdag.

McArthur, som er pilot på den i stor grad selvstyrte romferden, er for øvrig gift med Bob Behnken som fylte en lignende rolle på den samme kapselens første romferd.

Andre av seks for NASA

Fredagens oppskyting er den andre i en serie av seks turer til ISS, som SpaceX gjør på oppdrag for NASA. Både det Elon Musk-styrte romfartsselskapet, og luftfartskjempen Boeing har kontrakter for seks slike turer, gjennom NASA-programmet Commercial Crew.

Etter en prosess som startet i 2010, kom de to seirende ut, med sine Crew Dragon og Spaceliner romfartøy. Men både SpaceX og Boeing har vært plaget av forsinkelser som følge av teniske utfordringer ved å frakte mennesker ut i verdensrommet. Derfor har USAs astronauter, siden pensjoneringen av romfergen, vært passasjerer ombord i russiske Soyuz-romfartøy.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Romfart
 2. SpaceX

Flere artikler

 1. SpaceX-romkapsel fremme ved Den internasjonale romstasjonen

 2. Virgin Galactic øker prisene på romferd

 3. Betalt innhold

  Etter 21 år er Jeff Bezos’ rakett klar. I dag skal verdens rikeste mann på sin første prøvetur.

 4. Elon Musks SpaceX vant kontrakt om å lande astronauter på månen

 5. Vellykket oppskyting av SpaceX-raketten Starship