Første samtale mellom Biden og Xi på syv måneder

President Joe Biden snakket med Kinas Xi Jinping torsdag. Bakteppet er en voksende frustrasjon på amerikansk side om fremgangen i samtalene mellom landene.

President Joe Biden hadde torsdag sin andre telefonsamtale med den kinesiske presidenten, Xi Jinping.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:

Ifølge nyhetsbyrået AP har samtalene på rådgivernivå mellom USA og Kina stort sett vært ufruktbare i starten av Bidens presidentskap, noe som har skapt frustrasjon i Washington.

Det var Biden som tok initiativ til den andre samtalen mellom statslederne. Den kommer på et tidspunkt der det ikke er mangel på konflikter mellom det to stormaktene, som hackerangrep fra Kina, Beijings håndtering av coronapandemien og det som omtales av Det hvite hus som «tvangsmessig og urettferdig» handelspraksis fra kinesisk hold.

Vil unngå konflikt

Målet med samtalen var fra amerikansk side ikke å fokusere på disse stridstemaene, men heller diskutere veien videre etter at forholdet fikk en trøblete start da Biden tok over som president i januar.

Biden la i samtalen vekt på å sikre at konkurransen mellom landene ikke fører til en «utilsiktet konflikt» i fremtiden, sier Det hvite hus i en uttalelse.

– De to lederne hadde en bred og strategisk samtale, der de diskuterte områder der våre interesser sammenfaller og områder der våre interesser, verdier og perspektiver avviker, heter det i uttalelsen.

USA håper landene kan jobbe sammen på områder som klimaendring og for å unngå en atomkrise på den koreanske halvøy.

President Xi Jinping sier et fungerende forhold mellom Kina og USA er svært viktig fir resten av verden, melder statskringkasteren CCTV.

Kina sier forholdet er viktig

Kina har imidlertid slått tilbake mot amerikansk press og i økende grad antydet at landet kan forbli lite samarbeidsvillig inntil Biden toner ned kritikken av det Kina anser som interne anliggender.

President Xi Jinping hadde en åpen og dyptgående samtale med motparten Biden, melder det statlige kinesiske kringkastingsselskapet CCTV, som siterer Xi på at USAs politikk har ført til store vansker.

Det er avgjørende at forholdet kommer tilbake på rett spor, mener den kinesiske presidenten.

– Det er avgjørende for fremtiden og verdens skjebne, sier Xi ifølge CCTV.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Xi Jinping
  2. Kina
  3. Joe Biden
  4. USA

Flere artikler

  1. Kinesisk børsindeks ligger an til å nå sitt høyeste nivå på seks år

  2. Frankrike: Kan ikke stole på Australia i handelsforhandlinger

  3. Kina vil slutte å finansiere kullprosjekter i utlandet

  4. Kinas Evergrande-problemer kan påvirke deg – selv uten en kaotisk kollaps

  5. De viktigste grønne sakene fra uken som gikk