Rødt om Dubai-avsløringene: – Må få politiske konsekvenser

Opposisjonen på venstresiden ber regjeringen oppfylle Økokrims ønske om en utleveringsavtale med Dubai. Også Høyre vil ta opp saken med justisministeren.

Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen mener man må bruke alle midler man kan for å få bukt med skatteparadiser.
Publisert: Publisert:

– Vi krever at regjeringen tar initiativ til en utleverings- og inndragningsavtale med Dubai. Vi er klare til å foreslå det i Stortinget hvis de ikke gjør det på eget initiativ, sier Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen til E24.

E24s undersøkelser av en gigantisk datalekkasje fra Dubais eiendomsregister, viser at kriminelle og etterlyste nordmenn er registrert som eiere av nær 50 eiendommer i Dubai.

Til sammen er disse eiendommene anslått til å ha en verdi på rundt 120 millioner kroner.

Økokrim har etter avsløringene sagt at de ønsker seg en utleveringsavtale med emiratet, og mener det ville vært en stor fordel.

– Det er et alvorlig eksempel på hvordan kriminelle kan stikke unna konsekvensene av sine handlinger, hjulpet av frihavner som Dubai, sier Martinussen.

Les på E24+

Eiendomsbaroner i eksil

Undersøkelser E24 har gjort viser også at færre enn én av fem av nordmennene med eiendom i Dubai, oppgir eiendommen i skattemeldingen, slik loven krever.

Totalt kan 374 eiendommer i Dubai, et av verdens mest hemmelighetsfulle skatteparadis, knyttes til Norge. Verdien av eiendommene er anslått til over en milliard kroner.

Europeere og selskaper eier totalt eiendom for over 300 milliarder kroner i Dubai, viser lekkasjen E24 har fått tilgang til.

– Må få politiske konsekvenser

Norge har i dag hverken utleveringsavtale eller inndragningsavtale med Dubai eller De forente arabiske emirater, som Dubai er en del av.

SV har allerede bedt regjeringen jobbe for å få på plass både en utleverings- og inndragningsavtale med Dubai etter E24s avsløringer. I et skriftlig spørsmål ber SVs Kari Elisabeth Kaski ta initiativ til slike avtaler med Dubai «for å begjære utlevert ettersøkte og dømte, og for å kunne ta beslag og inndra verdier som holdes skjult.»

– Det er ganske urealistisk å få til slike avtaler, men vi må jo i alle fall forsøke. Dette er ikke første gang vi ser eksempler på at nordmenn skjuler unna penger der, sa Kaski til E24 forrige uke.

Justisminister Emilie Enger Mehl har foreløpig ikke svart på det skriftlige spørsmålet. E24 har vært i kontakt med Justisdepartementet, som sier de vil svare Stortinget først.

Les også

EU-politikere etter E24-avsløring: Vil svarteliste Dubai

Rødt mener regjeringen nå må sette makt bak kravene for å få på plass avtaler.

– Man må bruke alle midlene man kan for å få bukt med skatteparadiser. Sånne lekkasjer må få politiske konsekvenser, sier Martinussen.

Rødt-nestlederen mener Norge ikke står maktesløses i eventuelle forhandlinger, og peker blant annet på Oljefondets investeringer i Dubai som en av grunnene til at emiratet burde være interessert i å lytte til Norges krav.

Venstre bekymret for rettssikkerheten

Venstre er mer tilbakeholdne med å be regjeringen om å få på plass en utleveringsavtale med Dubai. Det handler først og fremst om at en utleveringsavtale forutsetter gjensidighet fra Norges side.

– Vi er opptatt av å ivareta norske borgeres rettssikkerhet, sier Venstres stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik, som sitter i justiskomiteen.

Ingvild Wetrhus Thorsvik, stortingsrepresentant for Venstre.

Thorsvik viser til menneskerettighetssituasjonen i Emiratene, og at det er problematisk å inngå en avtale som i teorien kan innebære å utlevere personer fra Norge. Human Rights Watch peker blant annet på dårlig forhold i fengslene, bruk av tvungne tilståelser i rettssaker og rettslig forskjellsbehandling mellom kvinner og menn.

Les også

Dette er russerne med villaer og luksusleiligheter i Dubai

En inndragningsavtale er mindre problematisk for Venstre, fordi disse bekymringene ikke er like relevante da.

Thorsvik er også usikker på hvor stor betydning en slik avtale har, fordi man Dubai fremdeles må gå med på hver enkelt utlevering selv når avtalen finnes.

Venstre-representanten understreker samtidig avsløringene om kriminelle og etterlyste nordmenns eiendommer i Dubai, viser en svært uheldig situasjon.

– Det er ikke noe tvil om dette er en ytterst reel problemstilling. Det understrekes av avsløringen og at det har vært forsøk på å få utlevert norske borgere, sier Thorsvik.

Høyre: – Smutthull vi må se nærmere på

Høyre går ikke like langt som Rødt, men mener man må vurdere å ta nye grep etter det som har kommet frem i Dubai-lekkasjen.

– Her er det åpenbart smutthull som vi må se nærmere på, sier Sveinung Stensland, Høyres justispolitiske talsperson, i en e-post til E24.

Stensland legger samtidig til at han er opptatt av at dette gjøres på en god og grundig måte.

– Etter E24s avsløringer vil jeg nå gå i dialog med justisministeren for se på hvordan vi i fellesskap kan løse utfordringene, og gi politiet bedre verktøy i kampen mot kriminelle, sier Høyre-representanten.

Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Høyre

Myndighetene i Dubai har ikke besvart en rekke konkrete spørsmål fra E24 i anledning arbeidet med lekkasjen. I en uttalelse sendt via De forente arabiske emiraters ambassade i Oslo tidligere i mai, står det:

«Påstandene som fremsettes om eierskap av eiendom i Dubai er faktuelt unøyaktige. De forente arabiske emirater har et tydelig regulatorisk rammeverk, i tråd med internasjonale standarder og lovverk for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Dubai Land Departement (det offentlige organet som har ansvar for eiendomssektoren i Dubai journ.anm.) med dets aktiviteter og prosesser, er en hjørnestein i dette arbeidet.»

Les også

Økokrim vil ha utleveringsavtale med Dubai: – Ville vært en stor fordel

Les også

Skattekrim om Dubai-avsløringene: – Oppsiktsvekkende

Les også

Kommentator Torbjørn Røe Isaksen: Pengeparadiset

Les også

Russiske oligarker, kriminelle og sanksjonerte politikere er storeiere i Dubai

Les også

E24 avslører: Kriminelle og etterlyste nordmenn registrert med eiendom i Dubai for over 120 millioner

Publisert:
Gå til e24.no