Skyhøy inflasjon i Tyrkia: Prisvekst på 36 prosent

Inflasjonen i landet nådde sitt høyeste nivå på 19 år i desember, etter en høst med dyp valutakrise og press fra president Erdogan om lavere rente.

En kvinne handler på grønnsakmarkedet i byen Diyarbakir rett før jul. Matprisene har steget kraftig i Tyrkia det siste året.
Publisert: Publisert:

Den tyrkiske inflasjonen steg til sitt høyeste siden september 2002, skriver Bloomberg.

36 prosent inflasjon er langt over 27,4 prosenten som analytikerne hadde ventet, ifølge et konsensusestimat Bloomberg har hentet inn. Det er også kraftig opp fra 21,3 prosent inflasjon i november.

Tallet beskriver prisveksten sammenlignet med samme måned ett år tidligere. Matprisene har steget nær 44 prosent på ett år, mens transportprisene er opp over 53 prosent, ifølge Reuters.

Den høye inflasjonen er ifølge nyhetsbyrået drevet av at Tyrkias valuta har stupt og av rentekutt president Recep Tayyip Erdogan har tatt til orde for.

Les også

Økonomisk krise i Tyrkia: Ber folk spare både mat og strøm

Utradisjonell rentepolitikk

Erdogan mener høye renter bidrar til høyere inflasjon – stikk i strid med økonomer flest. Normalt antar man at renteøkning vil dempe prisveksten.

Presidenten har derfor tatt til orde for at sentralbanken skal senke rentene i møte med inflasjonsutfordringene i landet. Sentralbanksjefer har blant annet fått sparken, og i september bøyde sentralbanken av for presset fra Erdogan.

Den utradisjonelle taktikken med rentekutt ser derimot ikke ut til å ha hatt den ønskede effekten. Folk i Tyrkia har fått mindre å rutte med på grunn av prisveksten, og landets valuta har stupt.

Inflasjonen kommer trolig til å fortsette oppover, ifølge analytikere.

– Renten burde heves umiddelbart og aggressivt. Årlig inflasjon vil trolig nå 40–50 prosent innen mars, sier Ozlem Derici Sengul i Spinn Consulting i Istanbul til Reuters.

– Vi venter at inflasjonen vil akselererer fram til mai-juni, sier Ozlem Bayraktar Goksen, sjeføkonom i Tacirler Yatirim til Bloomberg.

President Recep Tayyip Erdogan går mot de fleste økonomer med sin tro på rentekutt som tiltak som stigende inflasjon.
Les også

Tyrkias finanstilsyn vil gå til rettslige skritt mot kritikere

Valutakrise

Den tyrkiske liraen nådde rekordlave nivåer i kjølvannet av rentekuttene, og har svekket seg kraftig mot dollaren de siste månedene.

Valutaen hentet seg noe inn i slutten desember, etter at president Erdogan lanserte en mekanisme som skal kompensere de som sitter med lira dersom den faller under et visst nivå, skriver Bloomberg.

Valutaen har uansett svekket seg over 30 prosent mot dollaren siden rentekuttene begynte i slutten av september, ifølge nyhetsbyrået.

De økonomiske utfordringene har også svekket Erdogans popularitet i forkant av neste års valg. Likevel insisterer presidenten på at han vil holde fast på politikken sin, som han blant annet mener vil styrke Tyrkias eksport, ifølge Bloomberg.

Den tyrkiske sentralbanken holder sitt neste rentemøte 20. januar, og publiserer sin først inflasjonsrapport for året en uke senere.

Publisert: