DNV GL ut mot verdens største kjøttprodusent for å misbruke deres rapporter

Brasilianske JBS har brukt norske kvalitetsvurderinger for å forsvare seg mot anklager om avskoging. Nå reagerer selskapet som skrev rapportene.

Kveg som beiter på avskogede områder i Amazonas ender opp i globale kjøttforsyningskjeder, ifølge Amnesty.

Nacho Doce, Reuters / NTB scanpix
 • Hanne Christiansen - Aftenposten
Publisert: Publisert:

Onsdag publiserte Amnesty International en rapport der de anklager verdens største kjøttprodusent, brasilianske JBS, for å bidra til avskoging i Amazonasregnskogen.

Amnesty mener JBS benytter seg av kveg som har beitet ulovlig på avskogede områder i Brasil.

Selskapet har blant annet forsvart seg ved å vise til at de er verifisert av det norske klassifiseringsselskapet DNV GL.

Ifølge Amnesty har JBS overfor dem og andre aktører oppgitt at DNV GLs evalueringer over flere år har vist at selskapet følger internasjonale standarder for etisk og bærekraftig drift.

DNV GL reagerer på misbruk av rapporter

Regnskogfondet og Framtiden i våre hender (FIVH) har den siste tiden diskutert saken med DNV GL.

Miljøorganisasjonene mener JBS misbruker verifiseringsrapportene og at man må ha inngående kjennskap til brasiliansk kvegindustri for å kunne vite hva som faktisk er blitt verifisert i rapportene.

Denne uken sendte DNV GL et brev til organisasjonene og til direktøren for bærekraft i JBS, der de avviser at deres rapporter frikjenner JBS for å bidra til avskoging.

Selskapet understreker at de ikke har verifisert JBS’ såkalte indirekte forsyningskjede.

«Sånn sett kan verifiseringsrapporten ikke under noen omstendigheter brukes som bevis på at JBS er helt frikjent for avskoging», heter det i brevet.

Generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet er fornøyd med uttalelsen fra DNV GL.

«Vi setter pris på at DNV har vist ansvar for JBS sitt misbruk av DNV sine rapporter ved å gjøre offentlig hva rapporten viser og ikke viser,» skriver han i en e-post til Aftenposten/E24.

– Sjelden vi opplever misbruk

Kommunikasjonsdirektør Per Wiggo Richardsen i DNV GL forklarer til Aftenposten/E24 at de har som mål å bidra til forbedringer hos selskapene de verifiserer, og at de så godt som alltid finner ting å påpeke. Disse vurderingene blir alltid gjennomgått med de involverte.

– Men vi vil også legge til at vi dessverre – riktignok sjelden – opplever at selskaper misbruker eller trekker vår rolle lengre enn de har grunnlag for. Eksempelvis har dette skjedd i den konkrete saken overfor JBS, sier Richardsen.

Han vil ikke uttale seg om hvorfor JBS hevdet at DNV GLs rapport frikjente dem, men sier de har konfrontert JBS med saken både muntlig og skriftlig.

– Vi vil også legge til at 2018 er det siste året hvor DNV GL har revidert JBS, sier Richardsen.

Ulovlig kvegdrift på avskogede områder i Amazonasregnskogen går hardt utover lokalbefolkningen, har blant annet FN slått fast.

Nacho Doce, Reuters / NTB scanpix

Avskoging rammer urbefolkningen

I Amnesty-rapporten anklages JBS for ikke å ha tilstrekkelig gode kontrollrutiner til å forhindre at kjøtt fra illegale kvegfarmer ender opp i deres forsyningskjede.

Dette er i strid med FNs bærende prinsipper for næringslivets samfunnsansvar og menneskerettigheter, heter det i rapporten.

Amnesty mener videre at JBS har visst om problemene siden i hvert fall siden 2009.

Amazonasregnskogen er svært sårbar for avskoging og annen ulovlig kommersiell aktivitet. En rekke internasjonale organisasjoner har blant annet slått fast at avskogingen bidrar til trusler og vold mot urbefolkningen i området.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNV GL
 2. Amnesty International
 3. Regnskogfondet
 4. Framtiden i våre hender
 5. Brasil

Flere artikler

 1. Nå nekter norske oppdrettere å kjøpe soya fra selskaper som hugger regnskog

 2. Investorer som Storebrand og KLP ut mot Brasils avskoging: – Vi er dypt bekymret

 3. Frykter at dopapir gir avskoging: Oljefondet uenig med Procter & Gamble

 4. Betalt innhold

  Kan man virkelig tro på Amazons grønne ambisjoner?

 5. Equinor har betalt 420 millioner kroner til et forskningssenter i Angola som aldri er bygget