Cameron: – Uten reformer glir Storbritannia ut av EU

Uten omfattende EU-reformer vil Storbritannia skli ut av Unionen, ifølge statsminister David Cameron.

VIL HA REFORMER: Storbritannias statsminister David Cameron er ventet å redegjøre for sine planer om landets EU-medlemskap i en lenge planlagt tale. Her er han på et folkemøte i Peckham i syd-London.
Publisert: Publisert:

Cameron skulle fredag etter planen holde sin svært lenge varslede tale om landets forhold til EU. Men talen i Nederland ble utsatt sent torsdag på grunn av gisselaksjonen i Algerie, der flere britiske borgere kan være drept.

I utskrifter av talen som ble gjort tilgjengelig for pressen torsdag sier statsministeren at EU må finne en løsning på tre store utfordringer:

Gjeldskrisen i eurosonen, sviktende konkurranseevne og nedgang i støtte hos befolkningen i EU.

I talen er det ventet at Cameron redegjør for sine planer om å reforhandle Storbritannias medlemskap i Unionen og å holde en folkeavstemning over avtalen han oppnår.

Enkelte politikere hevder dette vil kunne endre Storbritannias rolle i verden, skape avstand til allierte og undergrave Camerons politiske skjebne.

Cameron er blitt advart fra en rekke hold, blant annet USA, som i klare ordelag ber Storbritannia om å forbli i EU. Det hvite hus frykter at en britisk utmelding vil svekke USA.

President Barack Obama sa torsdag til Cameron at USA ønsker et robust Storbritannia med i et robust EU.

Ny dato og nytt sted for Camerons EU-tale er foreløpig ikke bestemt.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no