Antall millionærer vokser raskt i Kina

Antall dollarmillionærer vokser meget raskt i Folkerepublikken Kina. Og de rikeste eier langt større andel av landets formue enn den tilsvarende gruppen i USA.

  • NTB
Publisert: Publisert:

Tall som ble offentliggjort av selskapet Boston Consulting Group i oktober i fjor, viste at Kina da hadde 310.000 husholdninger som var millionærer i amerikanske dollar, tilsvarende 5 millioner norske kroner.

Tallet er lavt etter amerikansk standard, men vokser desto raskere. Siden 2001 er det nesten tredoblet, og det ventes å nesten doble seg igjen til 609.000 innen 2011.

Steinrik promille

Nyhetsbyrået Xinhua som presenterte meldingen om Kinas dollarmillionærer, nevnte med én linje at disse dollarmillionærene utgjør 0,1 prosent, eller én promille, av Kinas husholdninger. Men de eier 41,4 prosent av Kinas samlede rikdom.

Det innebærer en sosial ulikhet, eller klasseforskjell, hvis vi skal bruke et uttrykk som var mer vanlig i Kina før, som er helt ekstrem i verdenssammenheng.

I USA, som ofte brukes som kroneksempelet på sosiale forskjeller, eier 1 prosent av befolkningen – de aller rikeste – ca. 33 prosent av all rikdom, påpekte en skribent i den amerikanske avisen Wall Street Journal. Konsentrasjonen av rikdom er over ti ganger større i dagens Kina.

5. plass

Antall dollarmillionærer setter Kina på femteplass i verdenssammenheng. Bare USA, Japan, Tyskland og Storbritannia har flere. Kina har også 106 dollarmilliardærer, som er det nest største antallet i verden, bare etter USA.

I tillegg kommer 3,25 millioner husholdninger med en formue på mellom 100.000 og 1 million dollar – som tilsvarer 500.000 til 5 millioner kroner.

Xinhua omtalte gruppen som "rike familier, de som utgjør Kinas middelklasse". Også denne gruppen ventes å dobles til 6,4 millioner innen 2011.

– Noen må bli rike først, sa Kinas leder Deng Xiaoping da han lanserte reformperioden i 1978-1979. Og noen har tydelig klart det.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Rapport: Nær 170.000 dollarmillionærer i Norge

  2. 85 300 $-millionærer i Norge

  3. Disse tre er rikere enn USAs fattigste halvdel

  4. Verdens rikesteblir enda rikere

  5. 182.000 nordmenn er «dollarmillionærer»