Wolfowitz går

Sjefen for Verdensbanken trekker seg fra stillingen.

Publisert:

Paul Wolfowitz trekker seg som toppsjef i Verdensbanken fra 30. juni. Beslutningen kommer etter to dager med forhandlinger mellom Wolfowitz og styret i banken.

- Han forsikret at han har handlet i god tro, noe vi aksepterer, sa styret i en uttalelse natt til fredag norsk tid, skriver New York Times.

Kamp mot korrupsjon

I uttalelsen får Wolfowitz ros for å ha kjempet mot korrupsjon i bistanden. Han roses også for å ha fått gjennomslag for sitt program for gjeldssletting for mange av verdens fattigste land.

Selv om han skal sitte i halvannen måned til, har Wolfowitz blitt enig med styret i at han ikke skal fatte viktige beslutninger i oppsigelsestiden.

- Nå er det viktig å komme seg videre. For å gjøre det, har jeg konkludert med at det er i interessene til dem som verdensbanken skal tjene, at dette skjer under en ny ledelse, sier Wolfowitz.

Bush finner en ny sjef

Alt tyder nå på at president George W. Bush vil peke ut Wolfowitz' etterfølger ganske raskt. Det har vært spekulert på om denne saken vil lede til et brudd med den 60 år lange tradisjonen om at Verdensbank-sjefen utpekes av amerikanerne. Det kommer neppe til å skje nå.

Da Wolfowitz ble utpekt, var han viseforvarsminister, og ansett som en av strategene bak Irak-krigen. Han var dermed et kontroversielt valg. Nå satser finansminister Henry Paulson på en mindre stridbar strategi.

Han varslet at han skulle konsultere sine kolleger over hele verden før han gir sitt råd til Bush.

Publisert: