Økonomiprofessor spår kjempevekst for Kina: – Folk blir nødt til å endre sitt syn på verden

Mens mange har dystre utsikter for kinesisk økonomi, mener økonomiprofessor Xiaozu Wang at økonomien nesten vil doble seg de neste ti årene.

TROR PÅ GJELDSLØSNING: Flere frykter en kinesisk gjeldsboble, men økonomiprofessor Xiaozu Wang mener problemet er håndterbart. Her etter hans foredrag om kinesisk økonomi på Handelshøyskolen BI fredag 29. april.
Publisert: Publisert:

Professoren ved Fudan University, med doktorgrad i økonomi fra New York University, er lei av å høre pessimistiske spådommer om Kinas økonomi.

– La meg peke på enkel tendens som jeg har observert: Jeg har gjort søk på Google der jeg taster inn «New York Times» og «chinese economy» og legger inn et årstall. Du kan prøve dette selv og se hvilke år det ikke er blitt hevdet at Kina har problemer. Det ble hevdet i 2015, i 2014 og 2013, sier Xiaozu Wang til E24.

– I 2004 også?

– Hvert eneste år de siste 15 årene! Og hvor er Kina nå sammenlignet med for 15 år siden, spør Wang retorisk.

Tror på kjempevekst

Fredag gjestet Wang Handelshøyskolen BI der han holdt foredrag om utviklingen i den kinesiske økonomien.

Til tross for massiv gjeldsvekst og en utfordrende overgang til en innovasjonsbasert økonomi, er Wang svært optimistisk på vegne av fremtidens Kina.

– Innen ti år vil den kinesiske økonomien være nesten dobbelt så stor som i dag. Den vil bli mye viktigere for resten av verden enn nå. Alt som er kinesisk vil også bli globalt, sier professor Wang.

– Hvordan vil det påvirke det geopolitiske styrkeforholdet mellom Kina og andre stormakter?
– Jeg er ikke en ekspert på internasjonal politikk, men alle blir nødt til å justere seg på grunn av dette. Folk blir nødt til å endre sitt syn på verden, på grunn av Kina.

– Du er mer optimistisk enn mange andre eksperter. Hva er det du mener pessimistene overser?

– Forskjellen på meg og mange av pessimistene gjelder løsningsdelen. Vi er ganske enige når det gjelder problemene Kina står overfor. Men det er mange som enten overdriver problemene, eller som ikke ser løsningene, mener Wang.

Les også

Kina åpner for lån som skapte børsstorm

Mener gjeldsveksten er håndterbar

En rekordhøy gjeldsvekst har gjort mange bekymret for en potensiell kinesisk gjeldsboble.

Den samlede gjeldsbelastningen for staten, privat sektor og husholdningene er nå på mer enn 250 prosent av bruttonasjonalproduktet. Wang erkjenner at dette er et alvorlig problem, men han tror det vil være mulig håndtere.

– Det kommer ikke til å bli slik mange spår, når de hevder situasjonen ligner på den Japan hadde for 20 år siden eller den USA hadde for ti år siden under boligboblen før finanskrisen. Situasjonene er veldig ulike av flere grunner.

Husstander nedbetaler lånene sine

Han viser til at mesteparten av gjelden ligger i den industrielle sektoren, og at det bare er 5 prosent av lånene som går til eiendomsutvikling. Resten av eiendomslånene, som ifølge Wang utgjør 15 prosent av bankenes låneportefølje, går til kinesiske husstander.

– Disse betaler i veldig stor grad ned på boliglånene sine, og når boligmarkedet stagnerer er det liten grunn til å tro at de vil gå vekk fra lånene. Her er risikoen mye lavere enn den var i USA før finanskrisen, sier han.

Les også

Mener Kina vil knuse dystre spådommer

Wang tilføyer også at en annen viktig forskjell er at kinesisk økonomi fortsatt er i sterk vekst, og at dette gjør det lettere å restrukturere lånene.

– Noe av gjelden vil ikke tilbakebetales. Men jeg tror det vil skje i ordnede former. De kinesiske myndighetene har mange tiltak de kan sette inn dersom det oppstår tegn til panikk. Derfor skal det mye til for at vi får en fullstendig krise som følge av gjeldsproblematikken.

Krevende valutainternasjonalisering

Wang mener internasjonaliseringen av den kinesiske valutaen renminbi (RMB) er det viktigste problemet landet står overfor.

– Hvis dette håndteres bra, vil det være veldig bra for Kina og resten av verden. Hvis Kina ikke håndterer dette bra vil det utgjøre en enorm risiko.

Han har imidlertid klokkertro på at landet vil komme seg gjennom en omfattende omstilling til å bli en innovasjonsdrevet økonomi.

– Den største muligheten ligger i Kinas skifte til en innovasjonsdrevet økonomi. Alle selskapene som kan delta i denne transformasjonen vil få store fordeler.

– Dårligere for norske bedrifter

Advokat Geir Sviggum i Wikborg Rein var dagens andre foredragsholder.

Han har overordnet ansvar for advokatkontorets utenlandsvirksomhet, og ledet firmaets Shanghai-kontor fra 2008-2013.

Sviggum mener forholdene for norske bedrifter er blitt dårligere i Kina enn tidligere.

Det var ikke populært i Kina da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010. Men det er hverken dette eller en svekket kinesisk vekst som er grunnen til Sviggums pessimisme på norske vegne.

MØRKE UTSIKTER: Advokat Geir Sviggum mener norske selskaper er innrettet mot «gamledagers» Kina. Her under et foredrag om kinesisk økonomi på Handelshøyskolen BI fredag 29. april.

– Veksten går ned med tanke på prosent. Men nominelt er veksten fortsatt enorm fordi hele økonomien er så mye større enn den var for noen år siden. Totalen øker fortsatt mye, sa han under sitt foredrag.

Det største problemet, ifølge Sviggum, er at norske selskaper er rigget mot «fortidens» Kina.

Han illustrerer dette med å vise til en stor nedgang i antall skip som nå bestilles.

– Den kinesiske økonomien transformeres. Vi er rigget mot fortidens kinesiske økonomi. Spørsmålet er om vi kan omstille oss til å komme inn mot morgendagens kinesiske økonomi, sa Sviggum.

Les også

Dette har Kina betydd for Norge de siste ti årene:
– Vi hadde ikke hatt råd til den levestandarden vi har i dag

Les også

Kina går for gull

Les også

Disse Kina-tallene kan være godt nytt for Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om