Stoltenberg: Mulig å nå NATOs budsjettmål

Det er fullt mulig for Norge å innfri NATOs budsjettmål innen ti år, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

- NORGE HAR RÅD: Jens Stoltenberg mener Norge klarer å legge 17 milliarder kroner ekstra i forsvarsbudsjettet for å nå Natos busjettmål.

Anne Marte Vestbakke
 • NTB
Publisert:,

– Er det politisk vilje, er det økonomisk rom. Men da må det prioriteres, sier Stoltenberg på sitt første offisielle besøk i Norge som NATO-sjef.

Tross styrket forsvarsbudsjett ligger regjeringen fortsatt godt under NATOs mål om at 2 prosent av brutto nasjonalproduktet skal brukes på forsvar. Målet må imidlertid ikke nås før i 2024.

– Sammenlignet med andre store satsinger vi har gjennomført i Norge, er det å nå 2 prosent fullt mulig, mener Stoltenberg.

– Barnehageforliket var i samme størrelsesorden og ble gjennomført på mindre enn ti år, sier han til NTB.

Beregninger sier at det trengs rundt 17 milliarder kroner å komme dit for Norges del. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det ikke skjer de neste to-tre årene.

– Vi klarer ikke det løftet i løpet av denne stortingsperioden. Men vi har forpliktet oss til å nå målet fram til 2024 som alle andre NATO-land. Og vi har som ett av få land økt budsjettene, og investerer over 2-prosents-målet til NATO. Det kommer vi til å fortsette å gjøre, sier hun.

Også statsminister Erna Solberg (H) lover at forsvarsbudsjettet skal fortsette å vokse.

– Vi har økt satsingen på Forsvaret, og det kommer vi til å fortsette med også i årene fremover, lød løftet fra statsminister Erna Solberg (H) før Stoltenbergs besøk.

Her kan du lese mer om

 1. Nato
 2. Jens Stoltenberg
 3. Ine Marie Eriksen Søreide
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Solberg vil ikke konkretisere NATO-løfte

 2. Solberg vil regne annerledes for å nå Nato-mål

 3. Solberg seiret i forsvarsstriden i Høyre

 4. Annonsørinnhold

 5. 10 av 18 fylkeslag i Høyre vil øke forsvarsbudsjettet

 6. Norge ligger 17 milliarder etter NATO-mål