IMF: Global handelsuro kan være skadelig for Norge

Det internasjonale pengefondet skriver i en rapport at det er mye som går bra for Norge. Men de ser likevel noen farer.

Publisert: Publisert:

Handelsuro er en av de største truslene mot den norske økonomien, ifølge rapporten. Sammen med et gjeldstynget boligmarked, trekkes det spesielt frem av Det internasjonale pengefondet (IMF).

Les også: (+) Hva presser frem den neste resesjonen? Her er de tre fremste kandidatene

Mye av rapporten, en såkalt artikkel IV-konsultasjon, skryter av Norges evne til å snu oljenedturen, og komme tilbake med sterkere sysselsettingstall. Men gjeldsveksten bekymrer fortsatt, og det faktum at prisveksten er tilbake i boligmarkedet, spesielt rundt Oslo, er også noe IMF har fått med seg.

Les på E24+

Kappløpet om å bli Norges største ikke-statlige oljeselskap har begynt

Gjeld med flytende rente

Ifølge pengefondet er risikobildet stort sett balansert. De trekker likevel frem at en åpen økonomi som Norges kan være spesielt sårbar for påvirkning fra utsiden. At så stor del av husholdningenes boliggjeld har flytende rente, trekkes også frem i negativ retning.

«Et skarpt fall i boligpriser kan stagge forbruket, og skape problemer for bankene. På den andre siden, så kan oppturen etter oljenedturen være sterkere enn ventet, skriver pengefondet.

I august, en boligmåned som pleier å være blant årets sterkeste, var boligprisveksten overraskende lav. Da sa DNB-analytiker Jeanette Strøm Fjære at det bekreftet DNB Markets sitt syn på at trenden i boligprisen har blitt litt svakere.

Også sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen tror norske boligpriser skal noe ned, men tror ikke på et dramatisk fall.

Les også

USAs industri danner felles front mot Trump

Skrekkscenario

Da Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem sine økonomiske prognoser frem mot 2021, spådde de høy temperatur for norsk økonomi de neste årene, godt hjulpet av oljebransjen. Men byrået sa også at det er nedsiderisiko for Norge i handelsspenningene som skjer globalt.

Til tross for at SSB understreker at de har tro på at Norge kommer til å gå inn i en høykonjunktur de neste årene, har de ved hjelp av den markedsøkonomiske modellen KVARTS studert hvordan norsk økonomi kan påvirkes av tollkrig og mindre handel.

I skrekkscenarioet kan handelskrig sende Norge inn i resesjon, konkluderer SSB med.

Men byrået har mer på at de neste årene i Norge vil by på seks rentehevinger, og at oljeinvesteringene gjør comeback som vekstmotor.

Statistikkbyrået anslår at oljeinvesteringene vil stige med 4,3 prosent i år, før veksten skyter fart til 10,1 prosent neste år.

Les også

Dette er verdens mest risikable boligmarkeder

Les også

Ny Norges Bank-rapport kalles «mer enn nok» til to rentehevinger

Les også

Siv advarer mot lønnsbonanza

Publisert:

Her kan du lese mer om