Rentemøte i Bank of England: – Et sjokk hvis de ikke hever

Torsdag kan den britiske sentralbanken øke renten for andre gang siden finanskrisen. Det blir i så fall den siste rentehevingen på en stund, tror analytikere.

SISTE GANG: Den ventede rentehevingen kan bli den siste før Storbritannia formelt forlater EU i mars.

Foto: Hannah McKay Reuters
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Investorer tror med 90 prosent sikkerhet at Bank of England setter opp renten torsdag. Da går den mest sannsynlig opp til 0,75 prosent fra dagens 0,5 prosent, ifølge Bloomberg.

– Det ville vært et sjokk hvis de ikke hever renten, sier Kjersti Haugland, sjefsøkonom i DNB Markets, til E24.

Det blir i så fall bankens andre renteheving siden finanskrisen i 2008. Forrige heving skjedde i november i fjor, da renten ble hevet fra 0,25 prosent.

Flere sentralbanker, deriblant i USA, Storbritannia og Norge, forsøker nå å reversere den sterkt stimulerende pengepolitikken som har vært ført etter finanskrisen i 2008, med rekordlave renter og i en rekke tilfeller også kjøp av rentepapirer.

Brexit skaper usikkerhet

Rentehevingen torsdag blir trolig siste heving på en stund. Frykten for at britene forlater EU uten brexit-avtale i mars 2019, kan føre til at sentralbanken vil heve renten før landet begynner å forberede seg på «no deal» med EU.

I oktober skal Storbritannia stemme over flere saker som kan bestemme forholdet til EU etter brexit. Dette kan skape stor politisk uro, og bli en vanskelig tid for økonomien, ifølge The Guardian.

Kjersti Haugland i DNB Markets mener Bank of England har sendt ut sterke signaler om at de vil sette opp renten.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix

Analytikere i DNB tror sentralbanken vil heve renten før den usikre høsten, står det i et skriv fra banken i juni.

– Hvis Bank of England ønsker å få opp renten er det hensiktsmessig å få den opp før brexit eskalerer, sier Haugland.

– Klam hånd

Hun mener DNB er mer pessimistiske til utfallet av brexit enn det den britiske sentralbanken er.

– Vi mener britisk økonomi ikke trenger renteøkning. Brexit kommer til å legge en såpass klam hånd på britisk økonomi at det ikke kommer en overoppheting av økonomien, sier Haugland.

Monetary Policy Committee (MPC) i Bank of England kan frykte at en renteheving skaper mer usikkerhet blant forbrukere og næringslivet, i tillegg til uroen de føler på rundt brexit.

Forbrukertilliten har likevel tatt seg opp i det siste, og bedriftene er optimistiske, skriver The Guardian. Ifølge avisen vil ikke rentehevingen påvirke bedriftsinvesteringer, som kommer til å forbli lave til etter brexit.

Økonomien tar seg opp

Rentehevingen har vært ventet lenge, men været i mars, med mye snø og vind, satte en stopper for blant annet byggebransjen, noe som bremset veksten i landet.

I årets første kvartal sank vekst i britisk BNP til 0,2 prosent. Det er forventet at veksten har tatt seg opp til 0,4 prosent i andre kvartal, skriver Bloomberg.

Blant annet er detaljhandelen opp de siste månedene og tjenestesektoren har økt, ifølge ING.

Rentehevingen var forventet i mai, men ble utsatt til august i håp om at økonomien kunne komme seg etter et tregt første kvartal.

Tre medlemmer av Monetary Policy Committee (MPC) stemte allerede i juni for en økning av rentene i august. Siden har det gått bedre med økonomien, og ING tror MPC enstemmig kan bli enige om å heve renten.

– Vi tror på renteheving først og fremst på grunn av signalene fra Bank of England selv, sier Haugland i DNB.

– Det virker på tidligere rentemøter som at de er klare for å få renten videre opp, på grunn av lav arbeidsledighet som de forventer at kan få lønnsvekst og inflasjon opp.

Les også

I høst setter Norges Bank opp renten: Olsen går mot strømmen

Nordea er blant de få som tror at den britiske sentralbanken vil la renten stå uendret denne gang. Banken mener det ikke er grunn til økt optimisme rundt lønnsøkning og inflasjon nå.

Kan øke fremover


Sentralbanksjef Mark Carney har flere ganger sagt at hvis økonomien gikk som forventet i mai, vil banken gradvis øke renten for å få inflasjonen ned til målet på to prosent, ifølge Financial Times.
Bortsett fra lønnsvekst og inflasjon, er økonomien på vei opp fra det dårlige første kvartalet.
– De ønsker å benytte seg av alt mulig rom økonomien tillater nå, så de har noe krutt på lager når neste krise kommer, sier Haugland.
DNB venter blant annet en resesjon i USA, noe som også kan påvirke den britiske økonomien.
Carney har gjort det klart at sentralbanken ikke vil publisere offisielle prognoser for fremtidige rentehevinger. Dette er mest fordi banken frykter de kan få kritikk hvis de må gå vekk fra planen, skriver Financial Times.
Banken kan bestemme seg for å omtale en «nøytral rente», rentenivået der sentralbanken mener økonomien er bærekraftig. Dette er likevel ikke et forslag til hvor banken vil sette renten i nærmeste fremtid.

Her kan du lese mer om

  1. Storbritannia
  2. Bank of England
  3. Rente

Flere artikler

  1. Bank of England hever renten for andre gang siden 2008

  2. Bank of England kutter renten til 0,1 prosent

  3. Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA

  4. Annonsørinnhold

  5. Nytt hopp vil gi høyeste rente på fire år

  6. Bank of England med krisekutt på 0,5 prosentpoeng