Opec-møte torsdag: Her er de ulike scenarioene

De fleste forventer at produksjonskuttavtalen opprettholdes etter Opec-møtet i Wien på torsdag. Om kuttene blir strengere eller mildere, er et av usikkerhetsmomentene.

ENIGE: Den russiske energiministeren Alexander Novak og Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih håndhilser etter pressekonferansen som fulgte Opec-møtet i Wien i desember. Under dette møtet ble Opec-landene enige om produksjonskuttavtalen, som ble satt i verk i januar.
Publisert: Publisert:

Sannsynligvis vil OPEC forlenge produksjonskuttene etter møtet i Wien på torsdag.

Nordea Markets oljeanalytiker Thina Saltvedt tror avtalen vil forlenges med ni måneder.

– Det er mye som kan komme ut av dette møtet, men dette er scenarioet jeg tror mest på, sier Saltvedt til E24.

I sine prognoser har Saltvedt lagt inn kutt for hele inneværende år, og tror på en oljepris på 57 dollar fatet i 2017, og 62 dollar fatet i 2018.

Kutte mer eller kutte mindre?

Å forlenge avtalen med kutt som er strengere en dagens, blir av Marketwatch løftet frem som et mulig scenario.

Det kan bli vanskelig, tror Saltvedt.

– OPEC har diskutert om de skal kutte mer, men jeg har ikke sett noe enighet om at de skal gjøre det, sier Saltvedt.

– Utfordringen blir å få med alle landene og komme til enighet politisk sett. Det er en vanskelig oppgave de står overfor, og det er en hårfin balansegang mellom å kutte for mye og kutte for lite. Jeg tror derfor det godt kan hende at de forlenger kuttene med ni måneder, men ikke øker kuttene, sier hun.

Les også

Dette skjer denne uken

Hva om de ikke enes?

Marketwatch fremholder også andre scenarioer, som at OPEC vil avslutte produksjonskuttene fullstendig.

– Et slikt scenario vil føre til en nedgang i oljeprisen, hvor prisen vil avhenge av flere faktorer fra Opecs side i en slik avgjørelse, sier sjeføkonom Bodhi Ganguli i Dun & Bradstreet til nyhetsnettstedet.

Saltvedt tror ikke det er sannsynlig med et slikt utfall av torsdagens møte.

– Man kan aldri garantere at de vil komme til enighet, men jeg tror de det, sier analytikeren til E24.

– Kommer de ikke til enighet om kuttavtalen nå, vil markedet miste tilliten til OPEC og spesielt Saudi-Arabia som svingprodusent. Det vil da bli vanskelig for OPEC å innta den rollen igjen, sier hun.

NØKKELMANN: Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih.

Mens Saltvedt tror OPEC vil forlenge avtalen med ni måneder, tror Bodhi Ganguli det mest sannsynlige utfallet er at kuttene forlenges med seks måneder.

– Dette er jeg 75 prosent sikker på, sier Ganguli til Marketwatch.

Sjeføkonomen ser også for seg et scenario hvor reduksjonskravene stilles ned.

– Oljemarkedet er aldri akkurat balansert, men nå beveger markedet seg fra overforbruk og -lagring til en situasjon som kan anses som mer stabil. En seks måneders forlengelse av produksjonskuttene vil dra ned de globale oljelagrene, sier Ganguli.

Les også

Fersk analyse: Opec-enighet vil ikke gi kronerally

Tror på dype og varige kutt

Avtalen om produksjonskutt mellom Opec-landene og land utenfor oljekartellet, inkludert Russland, ble satt i verk i januar med en opprinnelig varighet på seks måneder.

Men kuttene har blitt motvirket av stigende amerikansk produksjon, og frykt for at ikke oljekartellet vil gjøre nok for å bedre balansen i oljemarkedet har lagt et lokk på prisene.

– Dypere produksjonskutt er kanskje nødvendig for å få bukt med overforbruk av olje, sier James Woods, analytiker ved Rivkin Securities i Australia til Reuters.

OPEC-SJEF: Mohammed Barkindo fra Nigeria.

Dette begrunner Woods med at Opecs oljelagre ikke har falt som følge av kuttene dersom de sammenlignes med fjorårets, da overforbruk av olje var på sitt verste.

Amerikanske Energy Information Administration (EIA) forventer at Opecs netto oljeeksport vil stige til om lag 539 milliarder dollar, altså 4.754,4 milliarder kroner.

– Den forventede økningen i Opecs netto eksportinntekter skyldes noe høyere prognose for de årlige råoljeprisene i 2017, samt høyere Opec-produksjon i løpet av året, sier EIA til Reuters.

– Saudi-Arabia er kritisk element

Ifølge Ganguli er det Saudi Aramco IPO som er det kritiske hovedelementet i oljemarkedet, da Saudi-Arabia er OPEC største råoljeprodusent og vil gjøre sitt ytterste for å holde prisene på et rasjonelt nivå som passer IPO.

– Saudi-araberne vil i det minste gjøre sitt beste for å opprettholde kuttene, kanskje også øke dem, sier Ganguli til Marketwatch.

– Opecs produksjonskutt har vært vellykkede med tanke på å levere en første økning i oljeprisen, men når det gjelder å opprettholde kuttene, vil de være avhengig av å overholde globale forventningskrav. Det er også faktorer som er utenfor Opecs kontroll, som USAs oljeproduksjon, fortsetter Ganguli.

SPÅR FORLENGELSE: Nordea Markets oljeanalytiker Thina Saltvedt tror avtalen vil forlenges med ni måneder.
Les også

Verste år siden 2004 for oljekartell: – Ekstremt press på Opec-landene

Les også

Oljedirektoratet tror på enorme mengder olje i Barentshavet nordøst

Les også

Dette skjer denne uken

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om