Svakeste industrimåling i USA på ti år

For andre måned på rad tyder måling på en overraskende tilbakegang i amerikansk industri. – Industrisektoren globalt er i skikkelig trøbbel, sier sjefstrateg.

 • André Haugen
Publisert:

Tirsdag ettermiddag kom en fersk oppdatering fra det amerikanske Institute for Supply Management, som står for den tett fulgte undersøkelsen blant innkjøpssjefene i industrien.

Den såkalte ISM-indeksen er regnet som et viktig barometer på industriaktiviteten, og oppdateringen for september viser et fall til 47,8 – den svakeste målingen siden juni 2009, ifølge Bloomberg.

Det var også svakere enn det som var ventet på forhånd, og alle økonomer Bloomberg har spurt så for seg en oppgang fra augustmålingen som var på 49,1.

En indeks under 50 indikerer tilbakegang. Den viktige målingen har dermed falt under denne skillelinjen to måneder på rad.

Børsene faller markant etter nyheten. I USA har alle de toneangivende indeksen snudd ned i minus. Også på Oslo Børs var fallet tydelig, og sendte Hovedindeksen ned i negativt terreng en kort periode, for den stengte opp 0,04 prosent.

Les også

Les også: Derfor er ISM-indeksen så viktig for Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs falt bratt etter ISM-slippet

– I skikkelig trøbbel

– Ingen tvil om at industrisektoren globalt er i skikkelig trøbbel, skriver sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank på Twitter.

Han får støtte av sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

– Den internasjonale industrikonjunkturen har svekket seg markert den siste tiden. USA har holdt seg oppe noe bedre, men vi har ventet en svekkelse også her, sier hun.

Due-Andresen mener svekkelsen vil fortsette, og at det vil komme til uttrykk i andre deler av den amerikanske økonomien fremover, også inn i neste år.

Handelskrig tynger

ISM-målingen viser at amerikanske industribedrifter sliter med forhold utenfor USA, i tillegg til en styrket dollar.

– Global handel er fortsatt det største problemet, noe som illustreres av nedgangen i nye eksportordre som startet i juli 2019. Generelt er stemningen varsom med tanke på veksten på kort sikt, sier ISM-topp Timothy Fiore i en melding.

Målingen av nye eksportordre falt til 41, som er det svakeste nivået siden mars 2009. Handelskrigen mellom USA og Kina har nå pågått i godt over et år.

– Verdenshandelen har stagnert fullstendig, sier Due-Andresen.

Hun påpeker at ISM-indeksen og industriproduksjonen ofte henger tett sammen. Også produksjonen har fortsatt å svekke seg den siste tiden.

– Vi er bekymret for utviklingen. Opptrappingen av toll har etter hvert blitt betydelig. Vi vil nok se en ytterligere innstramming etter hvert som disse tollsatsene får effekt.

Trump skylder på Fed

Donald Trump ser imidlertid ut til å legge mer vekt på den sterke dollaren, og hopper bukk over handelskrigen i en uttalelse på Twitter.

Som så ofte før velger den amerikanske presidenten å legge skylden på sjefen for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, Jerome Powell.

«Som jeg spådde har Jay Powell og Federal Reserve tillatt dollaren å bli så sterk, spesielt i forhold til ALLE andre valutaer, at produsentene våre blir påvirket negativt. Renten er for høy. De er deres egne verste fiender, de har ikke peiling. Patetisk!», skriver Trump.

As I predicted, Jay Powell and the Federal Reserve have allowed the Dollar to get so strong, especially relative to… https://t.co/9Y563f6DpgMeldingen fra ISMSamtidig kom IHS Markits endelige PMI-måling for industrien inn på 51,1 i september, opp fra 51 i den foreløpige målingenDette var ventet (for abonnenter)
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. PMI
 2. USA
 3. ISM-indeksen
 4. Aksjelive
 5. Kari Due-Andresen
 6. Christian Lie

Flere artikler

 1. Trump: – Kina er ikke vårt problem, Federal Reserve er!

 2. Donald Trump med nytt angrep på Federal Reserve

 3. Trump-slakt etter rentekutt: - Bommer igjen!

 4. Mer Trump-kritikk mot USAs sentralbank: – Det eneste problemet vi har

 5. Bred forventning om nytt rentekutt i USA: – Alle venter at det kommer