Nordmenn i USA: – Bekymret for når jeg får se sønnen vår igjen

Camilla Moe Røisland som bor i USA kjenner Donald Trumps innreiseforbud på kroppen. Først fryktet hun at mannen ikke kom hjem i tide. Nå lurer hun på hvor lang tid det tar før hun får se sønnen sin som bor i Norge.

Christer af Geijerstam og Camilla Moe Røisland er bosatt i Westport, Connecticut. Camilla fryktet innreiseforbudet skulle gjøre at mannen ikke kom seg hjem fra jobbreisen han var på i Norge.

Privat
  • Lars Taraldsen
Publisert: Publisert:

Coronavirusets spredning har gjort at en rekke land har innført drastiske tiltak. I USA kunngjorde president Donald Trump et innreiseforbud til USA fra Europa, som trår i kraft fra midnatt fredag, amerikansk tid.

Innreiseforbudet gjelder også nordmenn.

I Westport, Connecticut satt Camilla Moe Røisland klistret til både CNN og Fox News for å få med seg nyhetene. Det hadde blitt annonsert at presidenten skulle fortelle noe alvorlig. Samtidig var mannen, Christer af Geijerstam, som jobber for Equinors vindmøllesatsing i USA, på jobbreise i Norge.

Les også

Her er regjeringens krisetiltak

Fikk fremskyndet flyreise fra Norge

Camilla var egentlig vant med at presidenten tok relativt lett på coronasituasjonen. Men med eksperter ved sin side opplevde hun at han hadde kommet mer til fornuft.

– Denne gangen hadde han et alvorlig budskap som også preget meg personlig. Han ville stenge grensene inn til USA fra midnatt fredag. Jeg ble ganske stresset, og selv om klokken var ett på natten i Norge, prøvde jeg å kontakte mannen min, forteller hun.

Mannen var på jobbreise til Norge og forsøkte på fritiden å treffe eldstesønnen deres, Camillas mor og egne foreldre, da det kunne bli lenge til neste gang.

– Ettersom situasjonen stadig forverret seg med tanke på coronaviruspandemien, hadde han fortalt meg tidligere på dagen at hjemreisen til USA var fremskyndet til fredag. Jeg lurte på om han ville rekke det, og fikk ikke sove. Da jeg endelig fikk melding om at han hadde klart å omgjøre hjemreisen til i dag, torsdag, kunne jeg endelig sove et par timer, sier hun.

Les også

Flyanalytiker om Trumps innreiseforbud: – Ser ikke bort ifra at flere land vil følge USA

Eldste sønn bor i Norge

Familien, Christer og Camilla, samt de to yngste barna, bor om lag en drøy time med bil eller tog fra Manhattan. De flyttet til kystbyen i New England bare noen måneder etter at Christer hadde blitt tilbudt jobb i selskapets satsing på vind i USA. Først ville de bo der i to år. Så ble to år til tre. Eldstesønnen Casper (19) bodde der i et halvt år også, men ønsker å bo i Norge. Resten av familien har nå bestemt seg for å bli værende frem til sommeren 2021.

Camilla har tidligere vært journalist i NRK, og sa opp jobben sin som kommunikasjonsleder for et LO-forbund da muligheten til utenlandsopphold dukket opp.

Hjemme i Norge bor sønnen på 19. Camilla er nå bekymret for hvor lenge innreiseforbudet varer.

– Det jeg nå er bekymret for nå er hvor lenge dette reiseforbudet vil vare, og om vi får muligheter til å få sett ham og våre foreldre om ikke altfor lenge. Det er visstnok noen unntak fra regelen som gjelder amerikanske statsborgere, andre som bor lovlig i USA og deres nærmeste familie, så jeg håper det omfatter oss også. Jeg tror i alle fall at Casper kan komme til oss fordi han står fortsatt som «citizen» i det amerikanske systemet og har adresse hos oss her, sier hun.

Foruten frykten for å ikke se sønnen på en stund, har pandemien også fått konsekvenser for andre planlagte besøk.

– Mine svigerforeldre skulle ha besøkt oss i forbindelse med at yngstesønnen fylte 15. De avlyste reisen da det ble kjent hvor fort viruset spredte seg. Det var forståelig, sier hun.

Flere andre avtaler går i vasken på grunn av innreiseforbudet den nærmeste tiden også,

Les også

Trump med drastisk corona-tiltak: Stanser innreise fra Europa til USA

– Det at folk må avlyse en ferie er ingen krise, selv om det er skuffende. Jeg skulle ha møtt en fra Norge som skulle ha kommet til New York i dag, men hun avlyste reisen. En vennefamilie har avlyst påskeferien hos oss og i New York City. Det er trist å ikke få sett dem, men det er ingen krise. 

– Det å ikke kunne se nær familie på lang tid er derimot rett og slett vondt. Det å ikke kunne være nær egen sønn og foreldre kjennes ikke bra. Likevel, vi holder hodet oppe og tenker positivt, sier hun.

Unntak fra forbudet

Etter Trumps tale om innreiseforbudet, har det kommet en del presiseringer om hvem forbudet gjelder for og ikke. En rekke unntak har blitt trukket frem.

NTB meldte blant annet at folk som besøkte Schengen er unntatt fra innreiseforbudet dersom de er amerikanske statsborgere. Unntaket gjelder også for dem som er gift med en amerikansk statsborger eller er foreldre til en amerikansk statsborger. Amerikanere og deres ektefeller på reise i Schengen-land får med andre ord lov til å reise hjem fra ferie- og jobbtur, ifølge NTB. 

Folk med ulike visum til USA er også unntatt fra forbudet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. USA
  3. Trump
  4. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Trump med drastisk corona-tiltak: Stanser innreise fra Europa til USA

  2. Kundesenteret holder på å knele: Norwegian ber folk ikke ringe

  3. Flyanalytiker om Trumps innreiseforbud: – Ser ikke bort ifra at flere land vil følge USA

  4. Norwegian varsler massive nye kutt og permitterer halve arbeidsstokken

  5. Wall Street-guru til E24: Går i graven med mange hemmeligheter