G20-MØTE NESTE UKE: Sarkozy vil ha Tobin-skatt

Den franske presidenten vil ha en global avgift på finanstransaksjoner.

AVGIFTSKAMERATER: Hverken Nicolas Sarkozy eller Angela Merkel har spesifisert hva de konkret legger i det, når de foreslår en avgift på internasjonale finanstransaksjoner.
Publisert:

Franrikes president Nicolas Sarkozy kommer til å oppfordre lederne for de andre G20-landene til å være med på å innføre en avgift på finanstransaksjoner, melder BBC.

Den såkalte Tobin-skatten har som formål å begrense kortsiktig spekulasjon til fordel for langsiktig investering, men meningene er delte rundt hvorvidt det som i dag er en skrivebordskonstruksjon vil kunne fungere godt i virkeligheten.

G20-lederne samles om få dager til årets andre G20-møte, denne gangen i Pittsburgh i USA.

Sarkozys brannfakkel fyrer oppunder en Tobin-skatt-debatt som Adair Turner, sjef for det britiske kreditttilsynet, dro i gang i august. Han møtte kraftig motbør fra finansmiljøet i London for sin offentlige støtte til innføringen av Tobin-skatt.

Les også: Britiske banker angriper Tobin

Stor motstand

Senest torsdag valgte Storbritannias statsminister Gordon Brown å argumentere mot innføring av en slik skatt. I en tale i Brüssel avviste han den som lite gjennomførbar. Han setter fingeren på at et slik system ikke vil fungere om det er stater som velger å stå utenfor ordningen.

Brown argumenterte likevel ikke mot prinsippene bak skatten, bare gjennomførbarheten.

I EU-statenes forberedelser til G20-møtet, har blant annet Tysklands forbundskansler Angela Merkel tatt til orde for en liknende global avgift, meldte nyhetsabyrået AFP.

Motstanden er likevel stor. Ved siden av Storbritannia, regnes det som rimelig sikkert at også amerikanerne vil være motstandere av en slik skattlegging. Det har heller ikke vært mulig å samle EU-landene bak et felles forslag.

Les også: - Lettere å innføre enn før

Tobin-skatt

Tobin-skatten er oppkalt etter nobelprisvinner James Tobin. I 1971 forslo den amerikanske økonomen å skattlegge all valutahandel over landegrenser.

Ideen var at det ville begrense kortsiktig valutaspekulasjon, og dermed det som potensielt er svært destruktive effekter for et lands økonomiske situasjon.

I dag brukes betegnelsen Tobin-skatt i utvidet forstand, om alle former for internasjonal skattlegging av finanstransaksjoner.

Ved siden av spørsmålet om hvordan innkrevningen skal administreres, er det også et spørsmål om hva pengene skal brukes til. I denne omgang har flere tatt til orde for å bruke pengene til motkonjunkturtiltak og til å finansiere deler av redningspakkene som finansindustrien har mottatt.

Les også: Bankreguleringer er G20-tema

Diskuterer reguleringer

G20-møtet samler lederne fra 19 av statene i verden mest størst økonomier, samt EU. I tillegg er blant annet Verdensbanken, IMF og den europeiske sentralbanken representert.

Nye reguleringer i bank- og finanssektoren er hovedtemaet for møtet i Pittsburgh.

Samtidig er diskusjonen om bonussystemene for dem som arbeider sektoren, og eventuelle begresninger i disse, det temaet som har skapt mest diskusjon i forkant av møtet.

Les flere nyheter fra E24

Publisert: