ISLAND I KRISE: Ikke mulig å veksle penger

Den tredje største banken på Island hadde i går ikke utenlandsk valuta, og nektet folk å tømme bankkontoene. Island har søkt hjelp hos Russland fordi nærere venner ikke stilte opp, forteller Islands statsminister.

Svein Erik Furulund
Publisert:,

I et intervju med Aftenposten forsikrer Islands statsminister Geir Haarde at det ikke lenger er noen risiko for at den islandske staten skal gå konkurs.

- Nei, hadde vi tatt ansvaret for bankenes utenlandsgjeld, kunne vi stått overfor det. Men med det vi gjorde i går, har vi forsikret oss om at det ikke kan skje, sier han.

De islandske bankene skylder tilsammen mer enn Islands samlede verdiskaping for mange år fremover.

DIN KOMMENTAR: Hvem bør hjelpe Island? Si din mening i E24s nye forum!
(Obs! Under utvikling.)

I et trangt loftsrom i en gammel teaterbygning som for anledningen tjener som pressesenter, forteller Haarde at Islands politikere ikke var villige til å legge risikoen for denne gjelden på Islands innbyggere. Det betyr at det i stedet er de islandske bankenes utenlandske kreditorer som risikerer å tape penger.

Valutarestriksjoner

Noen få hundre meter unna, i én av Landsbankis største filialer, går en jevn strøm av mennesker inn i banken. Ingen av dem får ta ut mer enn 500 000 islandske kroner, som etter dagens kurs tilsvarer omtrent 25 000 norske kroner. Utenlandsk valuta finnes ikke. Kanskje kommer det nye forsyninger fra sentralbanken i dag.

Restriksjonene er innført etter at Landsbanki, som er Islands tredje største bank, ble satt under administrasjon natt til tirsdag. Det er bare ett av flere tiltak islandske myndigheter har innført for å unngå full kollaps i banksystemet og nasjonal konkurs.

Johann Kristjansson (27) er blant dem som kommer ut av banken med uforrettet sak. Han har forsøkt å ta ut penger fra en pengemarkedskonto som var ment å finansiere førerkort for sønnen en gang i fremtiden.

- Jeg spurte dem når jeg kan få ta ut pengene, men det kunne de ikke svare på, sier han.

Ikke panikk

Kristjansson er ikke alene om å være engstelig for sparepengene, men det er ingen kollektiv panikk. Det er ikke lange køer utenfor stengte dører, slik det var da den engelske banken Northern Rock gikk overende. Folk flest ser ut til å stole på statsministerens gjentatte forsikringer om at vanlige folks sparepenger er trygge.

Hva redningsoperasjonen kommer til å koste den islandske staten er det ingen som vet. Foreløpig har staten overtatt Glitnir og Landsbanki, mens Kaupthing, som er størst, kan klare seg på egen hånd.

- Det er klart at Kaupthing står sterkt, og fortsetter i mer eller mindre samme form som før. Men det er sannsynlig at de reduserer sine utenlandske operasjoner, sier Haarde til Aftenposten. Kaupthing er største aksjonær i Storebrand, men har investert enda mer penger i Danmark og Storbritannia. Bankaksjene, som utgjør 80 prosent av islandsbørsen, var ekskludert fra handel i går.

Russisk hjelp

I går kom det uformelle tilbud om hjelp fra den norske regjeringen, men da Aftenposten snakket med Haarde mente han at Island vil kunne komme seg igjennom krisen uten ytterligere hjelp fra Norge og andre nordiske land. I stedet vil Island oppsiktsvekkende nok låne penger av Russland for å styrke valutareservene. Statsministeren legger ikke skjul på at dette skyldes at gamle venner har sviktet.

- Vi har, utover i dette året, bedt mange land som vanligvis har stått oss nærmere enn Russland, om støtte, men vi har ikke fått den hjelpende hånd vi kunne trengt. Selvfølgelig er vi skuffet, sa han på en pressekonferanse.

Han presiserer at skuffelsen ikke rammer de nordiske land.

- De har vært svært hjelpsomme, sier Haarde.

Les flere nyheter på E24