Draghi kutter renten

Vil lansere ytterligere tiltak i eurosonen på pressekonferanse 14.30. 

DRAGHI-SHOW: Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken.
Publisert:

Sentralbanksjef Mario Draghi og Den europeiske sentralbanken (ESB) kutter innskuddsrenten fra minus 0,2 til minus 0,3 prosent, opplyser ESB i en pressemelding.

Videre opplyses det at ytterligere tiltak vil lanseres på pressekonferansen. Den starter klokken 14.30.

Det var ventet et lite kutt i innskuddsrenten torsdag.

Den såkalte refirenten holdes uendret på 0,05 prosent, opplyses det.

FT løftet euroen

Euroen styrket seg plutselig markant onsdag, bare minutter før rentebeslutningen fra ESB offentliggjøres.

Oppgangen i den europeiske valutaen skyldtes en artikkel fr a Financial Times, der det sto at ESB overraskende nok ikke endret renten, slik markedet ventet.

På Twitter ber Financial Times om å «ignorere» nyheten.

Draghi-spenning

Det er knyttet stor spenning til hvilke pengepolitiske grep Draghi vil avsløre på pressekonferansen.

22. oktober kom Draghi med kraftige signaler at både et mulig rentekutt og ytterligere tiltak kan komme. «Holdningen er ikke å vente og se, men å arbeide og vurdere (work and assess)», sa han.

Dette, kombinert med flere uttalelser fra både Draghi og andre fremtredende personer i ESB, har bidratt til økte forventninger til dagens store begivenhet.

Det er mange som venter at ESB torsdag vil annonsere at den øker sine milliardkjøp av obligasjoner ytterligere opp fra nåværende 60 milliarder euro i måneden. I tillegg kan kjøpene strekke seg lenger ut i tid.

ESB har frem til nå kommunisert at kjøpene vil vedvare tidligst frem til september neste år.

Reuters-rykter

I forrige meldte nyhetsbyrået Reuters at ESB vurderte flere konkrete muligheter for hvordan den kan øke sin storstilte verktøykasse for å få de økonomiske hjulene i gang i eurosonen, og viste til flere anonyme kilder med kjennskap til saken.

Blant annet ble det trukket frem bredere kjøp av obligasjoner med lavere rating. Det ble også referert til mer ekstreme grep, som at sentralbanken har diskutert muligheten for å kjøpe banklån med risiko for mislighold kombinert i pakker med mer kredittverdige lån.

Det var også diskutert muligheten for en såkalt todelt styringsrente, hvor rentenivået ble bestemt på grunnlag av størrelsen på bankens innskudd i sentralbanken.

Les også

– De har lovet for mye

Les også

– Nå kommer «alt»

Les også

Dette er ESB-tabben Norge må passe seg for

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om