DNB-sjefen frykter hacking kan utløse neste finanskrise

DNB-sjef Rune Bjerke sier det er vanskelig å forutse hva som vil utløse den neste finansielle krisen, men han mistenker det kan være hackerangrep.

BEKYMRET: Konsernsjef Rune Bjerke presenterer DNB sier til Dagens Næringsliv at det er vanskelig å forutse hva som vil utløse den neste finanskrisen, og at han aller mest frykter det han ikke vet.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

– Vi har fått noen eksempler på begivenheter som viser at teknologi og manipulasjon av teknologi kan være veldig skummelt. Vi har blant annet sett at noen klarte å hacke seg inn i sentralbankens midler i Bangladesh, og at noen har klart å påvirke et valg i USA, sier Bjerke til Dagens Næringsliv.

Fått med deg? Fersk rapport: Dette er de største digitale truslene mot bedriftene

Banksjefen mener dette viser hvor sårbart finanssystemet kan være for manipulasjon, men sier det er vanskelig å si hvordan en slik situasjon burde håndteres.

– Men jeg synes det er veldig viktig og bra å se at sentralbankene i flere land, inkludert i Norge, utreder mulighetene for å utvikle digitale reservevalutaer.

I en situasjon der den øvrige finansielle infrastrukturen rammes av en krise, eller transaksjonssystemer hackes, kan en digital reservevaluta bidra til å holde finanssystemet og kapitalstrømmer i gang, skriver DN.

Les også: Nå er det kommet lås på Internett (+)

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge er også bekymret over dette scenarioet. Han sier finansnæringen hele tiden jobber med å sikre at det er et godt forsvar i alle ledd.

Her kan du lese mer om

 1. Finanskrisen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kort forklart: Derfor tar sentralbankene nå digitale penger på alvor

 2. – Hvis det smeller, har vi ingenting igjen

 3. Betalt innhold

  Ti år siden finanskrisen: Da verden sto stille

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Accenture vil ansette 100 nye i Stavanger

 6. – Sunnhetstegn at rentene beveger seg oppover