Venezuela har ikke råd til penger

At Venezuela er i en dyp økonomisk krise, er ikke noe nytt, men nå går det fra vondt til verre. Landet står nå i fare for å gå tomme for fysiske penger, skriver Bloomberg.

VERDILØS: Den venezuelanske bolivaren er nå så lite verdt at at befolkningen må frakte store mengder sedler til de minste gjøremål.

Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Ifølge amerikanske Energy Information Administration (EIA) sitter Venezuela på verdens største oljereserver, om lag 298 milliarder fat. Tall fra Opec viser at dette utgjør 95 prosent av landets totale eksportinntekter.

Venezuela er driftet på å eksportere olje og importere alt annet, også penger.

Sistnevnte har Venezuela nå så lite av at de ikke engang har råd til å betale for å få trykke nye penger, skriver Bloomberg.

I mars sendte De La Rue, verdens største seddeltrykkeri, et brev til den venezuelanske sentralbanken om at de skylder 71 millioner dollar, om lag 571,5 millioner kroner. Ifølge informasjon fra selskapet har Venezuela hatt problemer med å overholde betalingsforpliktelsene sine helt siden juni i fjor.

Les også

Nye tall fra IMF: Her stiger prisene med 481 prosent

Trenger en trillebår med penger

Det gjør heller ikke problemene mindre at den venezuelanske bolivaren ikke er i nærheten av å følge den kraftige prisstigningen i landet. 100-bolivarseddelen er Venezuelas mest verdifulle seddel, men holder i dag knapt til én enkelt sigarett i en gatekiosk. Dermed trenger landet enorme mengder med trykte sedler bare for å gjøre dagligdagse transaksjoner.

«Det er et svært dårlig tegn når folk må løpe rundt med trillebårer fulle av penger for å kjøpe en pølse» uttalte Steve Hanke, økonomiprofessor ved Johns Hopkins University til Bloomberg.

Les også

Slik er Venezuelas utradisjonelle krisegrep

Kraftkrise

Den siste tiden har regjeringen landet også gjennomført en rekke drastiske tiltak for å få bukt med kraftkrisen i landet.

Tirsdag denne uken opplyste venezuelanske myndigheter om at alle ansatte i offentlig sektorvil få redusert sin arbeidsuke med tre dager.

– Det blir ikke noe jobbing i offentlig sektor onsdager, torsdager og fredager, med unntak av grunnleggende og nødvendige oppgaver, sa visepresident Aristobulo Isturiz i en TV-sendt kunngjøring tirsdag.

Fra før har landet kuttet arbeidsdagene i offentlig sektor til seks timer, og innført betalt avspasering på fredager.

Kunngjøringen kom bare en drøy uke etter at president Nicolas Maduro informerte om at han ville flytte landets tidssone 30 minutter frem forå få mer dagslys fra og med 1. mai.

Les også

Ytterligere tiltak i Venezuelas kraftkrise

Tomme for øl

Fredag annonserte også landets største øl produsent, Empresas Polar at de stanser produksjonen ved sine fire siste produksjonsanlegg, skriver CNBC. Selskapet er Venezuelas største privateide selskap, og står bak om lag 80 prosent av all ølen som drikkes i landet.

Tidligere har det kommet frem at landet ikke har råd til å importere vanlige matvarer som melk og egg.

Les også

Giganthopp for Venezuelas bensinpriser

Les også

Ytterligere tiltak i Venezuelas kraftkrise

Les også

Nå importerer verdens mest oljerike land olje

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Lufthansa stopper alle fly til kriserammede Venezuela

  2. Maduro innfører unntakstilstand i Venezuela

  3. Ytterligere tiltak i Venezuelas kraftkrise

  4. – Valutaen blir skylt ned i toalettet

  5. Økonomisk krise herjer i Venezuela: Tomt for mat og medisiner